Sos brokułowy do makaronu.

Błyskawiczny, zielony, prosty sos do makaronu na bazie brokułów, tahini i soku z limonki. Makaron nie powinien tonąć w sosie, dlatego nie przesadzaj z jego ilością. Z podanych proporcji składników uzyskasz sporo sosu na wiele porcji makaronu, w związku z czym nadwyżkę możesz zamrozić albo… przerobić na zupę krem. Wystarczy wtedy dodać do sosu tylko trochę wody, podgrzać i doprawić wedle uznania.

Do sosu zużywam same różyczki brokułu, co jednak nie znaczy, że gruba łodyga brokułu jest bezużyteczna – podobnie jak w przypadku kalafiora, obieram ją ze skórki i chrupię na surowo, by mieć energię na dalsze gotowanie ;) 

Gotowego sosu celowo nie doprawiam, wolę by pozostał łagodny w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi tahini i brokułem. Papryczka chilli zapewnia delikatną ostrość, która traci impet w zestawieniu z mięsistym makaronem i kremowym sosem, dlatego warto dodać jej naprawdę sporo. 

Użyj dowolnego makaronu: fusilli, penne, spaghetti, linguine, etc.

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu – SKŁADNIKI na 4 porcje:

Sos

  • świeży brokuł (ok. 600-700 g)
  • duża garść listków kolendry
  • 3 łyżki tahini (pasta z czystego sezamu)
  • 100 ml wody mineralnej, w razie potrzeby więcej
  • 100 ml oliwy extra vergine, w razie potrzeby więcej
  • sok z jednej limonki
  • sól roztarta w moździerzu

Makaron

  • dowolny bezglutenowy makaron (u mnie: 300 g fusilli z ciecierzycy i ryżu)
  • papryczka chilli
  • garść listków kolendry
  • 4-5 łyżeczek białego sezamu
  • łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sos brokułowy do makaronu – PRZEPIS:

  1. Podziel brokuł na różyczki. Większe różyczki przekrój na pół. Łodygi różyczek ponacinaj nożem, dzięki czemu szybciej się ugotują. 
  2. Brokuł ugotuj na parze do miękkości (ok. 12 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ostudź w zimnej wodzie i odstaw, by odciekł z nadmiaru wody.
  3. W blenderze zmiksuj na gładko wszystkie składniki sosu. Używam niezawodnego blendera molekularnego RONIC® Zyle LED II, o którym więcej przeczytasz tutaj. Gotowy sos powinien być gęsty i jedwabisty.
  4. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do miski i od razu dodaj 3-4 łyżki sosu. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Dodaj większość listków kolendry, połowę sezamu i ponownie wymieszaj.
  6. Makaron podziel na porcje, po czym posyp sezamem, posiekaną chilli, zielonym pieprzem, listkami kolendry i skrop oliwą. Podawaj od razu.

Czytaj też: Najlepszy blender dla roślinożercy

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu

Sos brokułowy do makaronu