Vino Sexto Elemento 2017 Bobal.

Vino Sexto Elemento 2017 Bobal

Vino Sexto Elemento 2017 h_5

Sexto Elemento to niewielka, ekologiczna rodzinna posiadłość w obrębie gminy Venta del Moro w zachodniej części DO Utiel-Requeña w regionie Walencji. Podobnie, jak wiele innych rodzin w okolicy, Rafa Lopez i jego przodkowie wiele pokoleń wstecz uprawiali winorośle na kilku należących do nich hektarach, sprzedając grona pobliskiej spółdzielni, która produkowała przeciętne wina przemysłowej jakości. W 2000 roku Rafa postanowił zaryzykować działalność na własną rękę i pod własnym szyldem, w pełni wykorzystując potencjał rodzinnej, biodynamicznie prowadzonej winnicy, a już w 2003 wprowadził na rynek pierwszy rocznik swego autorskiego wina pod marką Sexto Elemento. Był to rzecz jasna czysty 100% Bobal. Inne autochtoniczne odmiany, na których pracuje Bodegas 6º Elemento, to m.in. czerwony Royal oraz białe szczepy Tardana i Macabeo (Viura).

Bodegas 6º Elemento na korkach wszystkich swoich win umieszcza cytat z Gaudiego. La originalidad es volver al origen. Autentyczność to powrót do źródeł. Autentyczność to uważność w obserwacji natury i czerpanie z niej inspiracji. Tak postępował Gaudi i tak działa Lopez, czerpiąc z tego, co oferuje mu górzyste terroir okolic Venta del Moro.

Bobal Sexto Elemento to pierwsze z serii trzech autorskich win tego producenta, wytwarzanych naturalnymi metodami i w 100% z odmiany Bobal. Powstaje z czystych owoców ze starych krzewów, co najmniej 70/80-letnich, uprawianych organicznie na gliniasto-piaszczystych działkach położonych na wysokości ok. 800 m npm (zero pestycydów, ręczny zbiór do małych skrzynek, ręczna selekcja, winogrona wyciskane stopami), bez dodatku siarczynów, z długą naturalną fermentacją na rdzennych drożdżach. Bobal dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy lub dłużej, jednocześnie przechodząc w tym czasie, w beczce, wszystko naraz: fermentację alkoholową i malolaktyczną oraz dojrzewanie na osadzie z okresowym bâtonnage. Bobal Sexto Elemento to powrót do winiarstwa przeszłości, “wino, które każdy lokalny winiarz robi dla swojej rodziny”. Autentyczne, rzemieślnicze, naturalne.

W kolorze niemal czarne i gęste jak krew. W aromacie dojrzałe ciemne owoce, jeżyny, jagody, śliwki łączą się z nutami drewna, wanilii i korzennych przypraw. W ustach intensywna owocowość, dojrzałe miękkie taniny, dobra struktura. Bogate, złożone, świetnie zrównoważone, bez fałszywych nut. Bardzo udana ekspresja odważnej mocnej czerwieni. Bobal Sexto Elemento to małe wielkie wino. Produkowane w rodzinnej winnicy, w relatywnie niskim nakładzie (12 000 butelek), skromne, czyste, prawdziwe, ujmująco łatwe i przyjemne w konsumpcji.

Nazwa: Vino Sexto Elemento 2017 Bobal DO Utiel-Requena
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia, Utiel-Requena
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Bobal
Moc: 15,5%
Limitowana produkcja 12000 butelek (4467)
Wino kupiliśmy w Walencji

Vino Sexto Elemento 2017 Bobal DO Utiel-Requena

Vino Sexto Elemento 2017 Bobal DO Utiel-Requena

Vino Sexto Elemento 2017 Bobal DO Utiel-Requena