Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym.
Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, czyli po prostu jeszcze jeden pomysł na przepyszny quiche pełen warzyw.
Z uwagi na to, że 700 g szpinaku to objętościowo całkiem sporo, najpierw przelewam szpinak wrzątkiem, dzięki czemu liście tracą objętość, po czym smażę i doprawiam go na patelni. Przekładając szpinak na patelnię, odciśnij w dłoniach nadmiar wody – dzięki temu szpinak na patelni będzie się smażył, a nie dusił. Jeżeli podczas smażenia wydzieli się jeszcze trochę wody, smaż, aż odparuje. Szpinak do tarty nie powinien ociekać wodą.
Kruche ciasto robię według tego samego – najłatwiejszego na świecie – przepisu, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi (np. mozzarella). Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Wypróbuj też: Ziołowa tarta z kwiatami cukinii
Tarta ze szpinakiem i serem – SKŁADNIKI na 8 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- kopiasta łyżeczka estragonu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka tymianku, roztartego w moździerzu
- pół łyżeczki soli morskiej z suszonymi przyprawami (albo pół łyżeczki soli)
Plus:
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 700 g świeżego szpinaku
- pół główki czarnego czosnku
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- szczypta płatków ostrego chilli
- po 1 łyżeczce suszonego cząbru i suszonego tymianku
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- 100 g świeżo startego sera, który ładnie się topi (u mnie: Asiago) + 2 łyżki świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 150 g sera z niebieską pleśnią (może być np. Gorgonzola, Roquefort, ich duńskie odpowiedniki, etc.)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być tradycyjna śmietana o zawartości
- 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
Tarta ze szpinakiem i serem – PRZEPIS:
- Przygotuj szpinak. Starannie przepłukane liście szpinaku przelej wrzątkiem, by szpinak stracił objętość. Ząbki czarnego czosnku drobno posiekaj i rozgnieć na pastę. W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy. W dłoniach mocno odciśnij szpinak z nadmiaru wody i wrzuć na patelnię. Dodaj pastę z czarnego czosnku, przyprawy i suszone zioła. Smaż, co pewien czas mieszając, przez ok. 15 minut, aż całkiem zmięknie.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj Asiago lub inny ser na grubej tarce, a Parmigiano Reggiano na drobnej tarce, i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem (Asiago, Parmezan), na ser wyłóż przygotowany wcześniej szpinak i zalej jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 35 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, oprószoną różowym pieprzem i skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.
Smakowicie wygląda ☺️ Nie mam mąki owsianej, czy można zamienić ją jakąś inną mąka bezglutenową?
Owsiana sprawdza się najlepiej, można spróbować z kasztanową lub teff.
Czy można upiec tartę wcześniej a na drugi dzień dodać na nią nadzienie?
Lub czy można ciasto włożyć wieczorem do lodówki i rano piec?
Spodziewam się gości i nie ogarnę każdego ranka robić ciasta a chcę podać na śniadanie tarty z tych przepisów.
Pozdrawiam
2 x tak:
– można podpiec tartę wcześniej, a następnego dnia dodać nadzienie i upiec całość,
– można również włożyć ciasto wieczorem do lodówki i rano upiec.
Dzięki za odpowiedź , właśnie piekę i nie kumam dlaczego na ciasto mam wyłożyć cukinię zamiast szpinaku :) Coś chyba źle się wkleiło. I czyżby nikt wcześniej nie zauważył tego…
Tak, umknęło nam, dzięki za czujność. Przepis, dla szybszej pracy, pisaliśmy w oparciu o tę tartę: https://www.facetikuchnia.com.pl/tarta-z-kwiatami-cukinii-druga/ Już poprawione, w ciągu godziny opis się zaktualizuje.
Dzięki za odpowiedź, właśnie piekę i nie kumam dlaczego na ciasto mam wyłożyć cukinię zamiast szpinak :). Coś chyba źle się wkleiło. Czyżby nikt nie zauważył tego?
Tak, umknęło nam, dzięki za czujność. Przepis, dla szybszej pracy, pisaliśmy w oparciu o tę tartę: https://www.facetikuchnia.com.pl/tarta-z-kwiatami-cukinii-druga/ Już poprawione, w ciągu godziny opis się zaktualizuje.
Tarta szpinakowa wyszła doskonale. Ciasto jest obłędne, nie było problemu z wałkowaniem. Dobór przypraw do szpinaku zapach gorgonzoli i parmigiano… Mistrzostwo! Takie przepisy lubię, widać kompetencję i znajomość sztuki kulinarnej.
Pozdrawiam
Dzięki, cieszymy się, że niezamierzone błędy edycyjne (poprawione!) nie stanęły sukcesowi na przeszkodzie:-) Smacznego!