Labneh z bakaliami i miodem.
Domowy labneh traktuję zwykle jako dodatek do dań wytrawnych (z pomidorkami, z dynią, z brukselką, z kalafiorem, z bobem, z łososiem), ale to nie koniec jego zastosowań. Labneh może być również podstawą pysznych i łatwych deserów.
Domowy labneh z bakaliami i miodem to bardzo prosty deser, który sprawdzi się również jako lżejszy i zdrowszy kompromis pomiędzy słodkim chrupiącym mazurkiem a tłustą kremową paschą. Kremowy serek z orzechami, daktylami i miodem ma nieco świąteczny charakter, dlatego spokojnie może się znaleźć między innymi na wielkanocnym stole. Im prostsze i lżejsze świąteczne menu, tym lepsze samopoczucie po świętach:-)
Do labneh dodaję bakalie, które mamy zawsze pod ręką: świeże daktyle Medjool i, oczywiście, pistacje. Do tego garść uprażonych orzechów laskowych i migdałów w płatkach oraz słodko-goryczkowy kandyzowany kumkwat. W razie potrzeby kumkwat zastąp innym owocem, najlepiej umiarkowanie słodkim (jak suszone wiśnie), ponieważ miód i daktyle już robią swoje, a całość – choć deserowa – nie powinna być jednak przesadnie słodka.
Labneh z bakaliami i miodem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1 kg gęstego jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie: 3 duże opakowania jogurtu bałkańskiego Maluta – 2 pełnotłuste + 1 lekki)
- 3 świeże daktyle Medjool, wypestkowane
- duża garść kandyzowanego kumkwatu (albo innych kandyzowanych lub suszonych owoców – doskonale sprawdzą się między innymi suszone kwaskowate wiśnie lub pikantny kandyzowany imbir)
- duża garść pistacji, niesolonych
- garść orzechów laskowych, uprażonych na patelni
- łyżka płatków migdałowych, uprażonych na patelni
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu, u mnie: z kwiatów pomarańczy
Labneh z bakaliami i miodem – PRZEPIS:
- Przygotuj labneh: jogurt przełóż do miski, dodaj pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, przełóż jogurt na sito wyłożone jałową gazą, tetrą lub czystą bawełnianą ścierką, zwiń i zaciśnij krawędzie, tworząc “tobołek”, po czym umieść sito w misce lub garnku tak, by nie dotykało dna i wstaw do lodówki na 1-4 dni (szczegółowy opis znajdziesz w przepisie na labneh). Ten labneh odstawiłem do lodówki na 3 dni.
- Gotowy labneh przełóż na duży talerz lub półmisek, rozprowadź na całej powierzchni i posyp bakaliami: wypestkowanymi daktylami pokrojonymi w małe kawałki, połówkami kandyzowanego kumkwatu, grubo posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi oraz płatkami migdałowymi. Całość skrop miodem.