Labneh z bakaliami i miodem.

Domowy labneh traktuję zwykle jako dodatek do dań wytrawnych (z pomidorkami, z dyniąz brukselką, z kalafiorem, z bobemz łososiem), ale to nie koniec jego zastosowań. Labneh może być również podstawą pysznych i łatwych deserów. 

Domowy labneh z bakaliami i miodem to bardzo prosty deser, który sprawdzi się również jako lżejszy i zdrowszy kompromis pomiędzy słodkim chrupiącym mazurkiem a tłustą kremową paschą. Kremowy serek z orzechami, daktylami i miodem ma nieco świąteczny charakter, dlatego spokojnie może się znaleźć między innymi na wielkanocnym stole. Im prostsze i lżejsze świąteczne menu, tym lepsze samopoczucie po świętach:-)

Do labneh dodaję bakalie, które mamy zawsze pod ręką: świeże daktyle Medjool i, oczywiście, pistacje. Do tego garść uprażonych orzechów laskowych i migdałów w płatkach oraz słodko-goryczkowy kandyzowany kumkwat. W razie potrzeby kumkwat zastąp innym owocem, najlepiej umiarkowanie słodkim (jak suszone wiśnie), ponieważ miód i daktyle już robią swoje, a całość – choć deserowa – nie powinna być jednak przesadnie słodka.

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg gęstego jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie: 3 duże opakowania jogurtu bałkańskiego Maluta – 2 pełnotłuste + 1 lekki)
  • 3 świeże daktyle Medjool, wypestkowane 
  • duża garść kandyzowanego kumkwatu (albo innych kandyzowanych lub suszonych owoców – doskonale sprawdzą się między innymi suszone kwaskowate wiśnie lub pikantny kandyzowany imbir)
  • duża garść pistacji, niesolonych
  • garść orzechów laskowych, uprażonych na patelni
  • łyżka płatków migdałowych, uprażonych na patelni
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu, u mnie: z kwiatów pomarańczy

Labneh z bakaliami i miodem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh: jogurt przełóż do miski, dodaj pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, przełóż jogurt na sito wyłożone jałową gazą, tetrą lub czystą bawełnianą ścierką, zwiń i zaciśnij krawędzie, tworząc “tobołek”, po czym umieść sito w misce lub garnku tak, by nie dotykało dna i wstaw do lodówki na 1-4 dni (szczegółowy opis znajdziesz w przepisie na labneh). Ten labneh odstawiłem do lodówki na 3 dni.
  2. Gotowy labneh przełóż na duży talerz lub półmisek, rozprowadź na całej powierzchni i posyp bakaliami: wypestkowanymi daktylami pokrojonymi w małe kawałki, połówkami kandyzowanego kumkwatu, grubo posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi oraz płatkami migdałowymi. Całość skrop miodem.

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem 

Labneh z bakaliami i miodem