Grillowana kapusta pak choi.

Uwielbiamy duszony na patelni bób, wystarczą mu przyprawy plus jeden-dwa dodatki, i gotowe! Tym razem, bób uzupełniają szalotki i zielony groszek, a całość wieńczy grillowana kapusta pak choi. Orzechy dodają przyjemnej chrupkości, a na koniec doprawiam warzywa tłoczonym na zimno olejem lnianym z domowej prasy do oleju. Pycha!

Najlepiej użyj młodych, niewielkich sztuk kapusty, które szybko i ładnie się grillują. Większe pak choi bywają włókniste. 

Domowy olej lniany

Olej lniany tłoczony na zimno ze złocistego siemienia lnianego wspaniale dopełnia smak warzyw. Nasiona lnu to bardzo łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowej kuchni. Olej tłoczony z lnu na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno (na surowo), nie używamy go do smażenia.

Przeczytaj też:

Grillowana kapusta pak choi

Grillowana kapusta pak choi

Grillowana kapusta pak choi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 małe kapusty pak choi
  • 200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki, u mnie: bób zamrożony latem; przeczytaj też: Jak mrozić bób)
  • 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2-3 duże szalotki
  • garść orzechów laskowych, uprażonych
  • mały pęczek kolendry
  • suszona papryczka chilli (Malagueta)
  • po 1 łyżeczce suszonego cząbru oraz suszonego rozmarynu (albo posiekane listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu)
  • szczypta płatków słodkiej chilli
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju
  • olej do grillowania pak choi (używam ryżowego)
  • do dekoracji: jadalne kwiatki forsycji

Grillowana kapusta pak choi – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 400 g nasion lnu złocistego i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz ok. 150-200 ml surowego, czystego, nieklarowanego oleju lnianego, który jest gotowy do spożycia.
  2. W głębokiej patelni zeszklij posiekane szalotki i łodygi kolendry z dodatkiem soli (dzięki temu szybciej zmiękną). Dodaj rozmrożone wcześniej warzywa (bób i groszek) oraz przyprawy i zioła: uprzednio rozgniecione w moździerzu pieprz, chili, rozmaryn i cząber. Duś, mieszając, przez około 3-4 minuty, w razie potrzeby dodaj nieco wody.
  3. Gotowy groszek z bobem zdejmij z ognia. Dodaj płatki słodkiej chili i posiekane listki kolendry. Wymieszaj.
  4. W tym czasie mocno rozgrzej patelnię grillową i przy pomocy silikonowego pędzelka natłuść ją olejem do smażenia. Grilluj przekrojone na pół kapusty pak choi z dwóch stron do momentu, aż zmiękną.
  5. Duszony groszek z bobem podziel na porcje. Na wierzchu każdej porcji ułóż usmażone na patelni grillowej połówki kapusty pak choi. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, skrop olejem lnianym i dodaj kwiaty forsycji.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Grillowana kapusta pak choi

Grillowana kapusta pak choi

Grillowana kapusta pak choi

Grillowana kapusta pak choi