Brukselka z labneh.

I znów labneh z warzywami. Była dynia, był bób, pomidorki i kalafior, pora więc na brukselki, które od pewnego czasu królują na straganach. 

Labneh (oczywiście najlepiej domowej roboty) doskonale pasuje do niemal wszystkich pieczonych lub smażonych warzyw. Kremowy serek z jogurtu wspaniale chłonie smaki, a do tego świetnie reaguje z aromatycznymi daniami i oliwą extra vergine lub surowym olejem. Im lepszej jakości oliwa lub olej, tym lepszy finalny rezultat, a surowe oleje tłoczone na bieżąco w domowej prasie do oleju to z jednej strony samo zdrowie, a z drugiej wyjątkowy aromat i doskonały smak.

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh

Olej z pestek dyni

Do soczyście zielonej brukselki dodałem wyrazisty i mocny w smaku olej z pestek dyni o bardzo intensywnym, zielonym kolorze, który w większej i bardziej skondensowanej ilości (np. w buteleczce lub szklanym naczyniu) nabiera barwy ciemnej purpury z zielonymi refleksami.

Olej dyniowy to jeden z tych olejów, który tłoczę w domu regularnie. Świeże pestki dyni są łatwo dostępne, tanie i całkiem wydajne (choć może nie w takim stopniu, jak słonecznik), a olej tłoczony z nich na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann ma bardzo wyraźny aromat i smak pestek dyni oraz piękny rubinowy kolor, który do złudzenia przypomina wino.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Brukselka z labneh

Brukselka gotowana na parze jest pyszna sama w sobie, a krótko podsmażona na patelni wznosi się na wyższy poziom smaku, szczególnie gdy doprawisz ją przyprawami oraz świeżymi i suszonymi ziołami. 

Labneh wyjmij z lodówki tuż przed podaniem – zimny serek najlepiej kontrastuje z gorącymi warzywami prosto z patelni. Mam słabość do łączenia labneh z płatkami migdałowymi, dlatego nie mogło zabraknąć ich również tym razem.

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

  • ziołowy labneh domowej roboty z 1 kg jogurtu naturalnego 2% tłuszczu i łyżeczki sycylijskiej soli ziołowej (możesz doprawić go też zatarem, chilli, gomasio, dowolnymi suszonymi ziołami, etc.)
  • 400 g brukselki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta płatków ostrej chilli
  • 2 duże szczypty płatków łagodnej chilli
  • duża szczypta suszonego cząbru
  • trochę posiekanej dymki
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • oliwa extra vergine
  • domowy olej z pestek dyni wytłoczony w prasie do oleju Wartmann

Brukselka z labneh – PRZEPIS:

  1. Przygotuj domowy labneh, czyli serek z jogurtu, wg tego przepisu. Jogurt wstawiłem na 72 godziny do lodówki. Nie zważyłem powstałego twarożku, ale z 1 kg jogurtu uzyskałem dokładnie tyle labneh, ile potrzeba do przygotowania dwóch porcji tego dania. Przed wstawieniem do lodówki, jogurt wymieszałem z jedną kopiastą łyżeczką ziołowej soli. Gotowy labneh ma super gładką i kremową konsystencję. 
  2. Wytłocz olej z pestek dyni: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp około 300 g pestek i włącz urządzenie, wybierając program sunflower seed. Z takiej ilości ziaren otrzymasz ok. 200 ml czystego surowego i nieklarowanego oleju.
  3. Ugotuj brukselki al dente. Ja gotuję brukselkę na parze (ok. 10-12 minut), końcówki nacinam nożem na krzyż, dzięki czemu zielone kapustki gotują się szybciej. Ugotowane brukselki ostudź pod zimną wodą i pokrój na połówki.
  4. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
  5. Rozgrzej na patelni trochę oliwy i dodaj brukselki, układając je przecięciem do dna patelni.
  6. Smaż, aż brukselki ładnie zrumienią się od strony przecięcia. Przemieszaj, dodaj posiekane listki rozmarynu, płatki ostrej chilli, cząber i małą szczyptę soli. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, co pewien czas mieszając.
  7. Kremowy ziołowy labneh podziel na porcje. Na labneh wyłóż porcję brukselki. Całość posyp posiekaną dymką, płatkami łagodnej chilli i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi. Dopraw surowym, cudnie aromatycznym, super zdrowym i lekko goryczkowym olejem z pestek dyni, świeżo wytłoczonym w domowej prasie do oleju.

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh

Brukselka z labneh