Quinta da Foz 1872 VV Tinto 2017.
Dobrze jest obserwować na przestrzeni lat, jak do niedawna niepozorna Quinta da Foz 1872 rozwija się, rośnie w siłę i eksperymentuje. Sporo nowości, w tym kilka znakomitych porto, których próbowaliśmy w październiku, ale których póki co – by nie nadużyć zaufania – nie możemy ani opisać, ani pokazać, wkrótce trafi na rynek, a to tylko część niespodzianek! Kiedy przyjechaliśmy do Quinta da Foz po raz pierwszy w 2014, dwóch starszych panów na strzelistych drabinach niespiesznie bieliło ściany jednego z głównych budynków, wygaszając wciąż obecne tam logo Cálem i zastępując je szyldem Quinta da Foz. Między 2020 a 2022, z roku na rok zaliczaliśmy tu coraz ciekawsze degustacje, aż do tegorocznego tastingu pt. Douro Superior, który jest pięknym zwieńczeniem aktualnego winnego portofolio winnicy. Trzy gwiazdy zestawu to Quinta da Foz Reserva, Quinta da Foz Grande Reserva oraz premierowa limitowana Quinta da Foz 1872.
Quinta da Foz 1872 Vinhas Velhas (pierwszy rocznik – 2017) to kupaż starych, co najmniej stuletnich winorośli odmian typowych dla Douro. Nazwa wina – Quinta da Foz 1872 – nawiązuje do roku powstania winnicy da Foz, która pierwotnie należała do familii Cálem. Więcej informacji nt. Quinta da Foz znajdziesz w tym wpisie.
Rok 1872 to kluczowa data w wieloletniej historii Quinta da Foz, utrwalona w inskrypcji na kamieniu widocznym na fasadzie głównego budynku, wyznaczająca początek burzliwych dziejów winnicy. By upamiętnić pracę przeszłych pokoleń zaangażowanych w rozwój quinty, które poświęciły się opiece nad niegdysiejszymi parcelami Cálem, Quinta da Foz stworzyła wyjątkową limitowaną edycję wina Quinta da Foz 1872 VV Tinto 2017 w hołdzie dla tej wyjątkowej dla posiadłości daty, inspirowaną historycznym 150-letnim dziedzictwem.
Quinta da Foz 1872 Vinhas Velhas Tinto 2017 powstaje z owoców pochodzących z najlepszych parceli co najmniej stuletnich winnic Quinta da Foz, które porasta mieszanka przeszło 30 rodzimych, endemicznych dla Douro odmian winorośli. Najstarsze winnice da Foz to plantacje o niskiej gęstości i wyjątkowej jakości surowca (coś za coś – jakość za ilość).
Wino jest wspaniałe. Skoncentrowane, gęste i wytworne. Głęboki rubin w kolorze, eleganckie aromaty o dobrej intensywności, z nutami czarnych owoców (śliwka, wiśnia), czekolady, żywicy i balsamico. Drewno wyczuwalne, ale już dobrze zintegrowane. W ustach pełne i dojrzałe. Okrągłe taniny, zrównoważona kwasowość, balsamiczne nuty dębu i czarnych owoców. Lekko kwiatowe, z harmonijnym trwałym finiszem. Czysta ekspresja terroir Quinta da Foz. Jest moc!
Winifikowane w granitowych lagares, leżakowane w drewnie przez 30 miesięcy. Limitowana edycja do 1872 numerowanych butelek.