Śledzie marynowane w oleju z czarnuszki.
Dlaczego znów matiasy, tym razem marynowane w oleju z czarnuszki na ziemniaczanym gofrze? Dlatego, że uwielbiamy i śledzie, i ziemniaczane gofry, szczególnie te z surowych tartych ziemniaków (przepis). Takie gofry w smaku bardzo przypominają placki ziemniaczane, choć mają całkiem inną formę, a do tego nie zawierają nawet grama mąki i smaży się je, a właściwie piecze w gofrownicy z minimalną ilością tłuszczu. O tym, że do ziemniaków świetnie pasują tłuściutkie, kremowe śledzie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać.
Matiasy holenderskie marynuję przez kilka godzin lub przez całą noc w tłoczonym na zimno oleju z czarnuszki i soku z cytryny wraz z cebulą i suszonymi jagodami berberysu. Dzięki takiej marynacie śledzie nabierają lekkości i intensywnego, przyjemnie kwaskowatego smaku. Są po prostu przepyszne! By cebula miała delikatniejszy smak, wstępnie marynuję ją oddzielnie, a później dodaję do śledzi.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki, podobnie jak oleje z różnych innych nasion, pestek i orzechów, tłoczę w domowej prasie do oleju Wartmann. Świeży olej ma intensywny aromat oraz wyrazisty, lekko goryczkowy smak. Barwa oleju świeżo wytłoczonego w domu jest niemal czarna, a po odstawieniu na kilka dni (by osady opadły na dno) lub przefiltrowaniu staje się bursztynowo-miodowa. Więcej informacji o czarnuszce, oleju i mące z czarnuszki znajdziesz w tym wpisie. A tu czeka przepis na: wegańskie pieczywo chrupkie z czarnuszki.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Śledzie marynowane w oleju z czarnuszki na ziemniaczanym gofrze – SKŁADNIKI:
Gofry – 6 sztuk
- 1 kg ziemniaków (odmiana Tajfun)
- 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- duża szczypta suszonego estragonu
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- mała szczypta płatków ostrego chilli
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- olej do smażenia
Matiasy
- 2-3 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
- 4 filety z podwędzanych matiasów holenderskich
- łyżka suszonego berberysu
- 3 cytryny (na sok)
- domowy olej z czarnuszki wytłoczony w prasie do oleju Wartmann
Dodatki
- mała garść niesolonych pistacji
- trochę świeżego koperku
- pół łyżeczki zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
Śledzie marynowane w oleju z czarnuszki na ziemniaczanym gofrze – PRZEPIS:
- Cebulę posiekaj cienko w talarki i przełóż do małej miski. Wlej sok z cytryn i odstaw na ok. godzinę.
- Matiasy przełóż do miski, dodaj berberys i zamarynowaną wcześniej cebulę. Całość zalej surowym olejem z czarnuszki i sokiem z cytryn po marynowaniu cebuli (mniej więcej w proporcji 1/3 oleju, 2/3 soku z cytryny). Odstaw na kilka godzin albo na całą noc.
- Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz i zetrzyj na tarce. Najwygodniej i najszybciej zrobisz to przy użyciu odpowiedniej przystawki (tarczy tnącej) do dobrego robota kuchennego, np. takiego jak używany przeze mnie od lat niezawodny Magimix.
- Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj Parmezan, posiekany rozmaryn, estragon, pieprz, chilli i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę, natłuść płyty grzejne i kolejno piecz gofry do momentu, aż będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy; w przypadku używanego przeze mnie urządzenia zajmuje to ok. 15 minut.
- Gofry podaj ze śledziem marynowanym w oleju z czarnuszki, czerwoną cebulą i berberysem. Przed podaniem skrop całość zalewą po marynowaniu śledzi, posyp pistacjami i koperkiem.