Albino Rocca Barbaresco Montersino DOCG 2015.
Barbaresco
Piemont, nasz ulubiony włoski region winiarski i jeden z najwspanialszych regionów winiarskich na świecie, położony w północno-zachodniej części Półwyspu Apenińskiego, jest domem dla większej liczby win z klasyfikacją DOCG niż jakikolwiek inny region Italii. Choć Piemont słynie z Barolo, to nie jedyne wcielenie Nebbiolo godne szczerego zachwytu. Barbaresco jest równie wspaniałe, a bywa, że nawet lepsze, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę relację jakości do ceny.
Apelacja Barbaresco to niewielki obszar upraw w regionie Piemontu, na obszarze Langhe na wschód od stolicy białej trufli, Alby, a konkretnie w gminach Barbaresco, Treiso, Neive i na obszarze San Rocco Seno d’Elvio, należącym obecnie do gminy Alba. W 1966 Barbaresco uzyskało status DOC, a w 1980 DOCG. Choć warunki klimatyczne i geologiczne są tutaj zbliżone do tych, które panują w apelacji Barolo, to podłoże bogatsze w piasek i średnio niższa wysokość nad poziomem morza sprawiają, że vendemmia zaczyna się tu wcześniej, a Barbaresco wymaga nieco krótszego okresu dojrzewania i jest nieco lżejsze aniżeli jego bardziej sławny kuzyn Barolo.
Większość najlepszych cru tego subregionu znajduje się na południe od malowniczego miasteczka Barbaresco (liczącego ledwie ok. 700 mieszkańców), w kierunku wiosek Tre Stelle i Treiso oraz w San Rocco Seno d’Elvio. A jednym z topowych producentów Barbaresco jest Albino Rocca.
Albino Rocca – primus inter pares
Za szyldem Albino Rocca kryją się winiarze od czterech pokoleń. Winna historia familii Rocca zaczęła się w połowie lat czterdziestych zeszłego stulecia, kiedy to ojciec Albino Rocca, Giacomo, rozpoczął działalność winiarską, najpierw sprzedając winogrona z rodzinnych winnic, a następnie wytwarzając własne wino sprzedawane ówcześnie w gąsiorach. W latach ‘60, wykorzystując potencjał otrzymanego po ojcu spadku, w skład którego weszło kilka z najcenniejszych parceli Giacomo, Albino założył własną winnicę, której znakiem firmowym uczynił swoje nazwisko: Albino Rocca. Zaangażowanie Albino i jego syna Angelo Rocca w rozwój winnicy położyło podwaliny pod rodzinną tradycję winiarską, która trwa do dziś. Rodzina Rocca wciąż nabywa nowe parcele, rozwijając produkcję nie tylko Nebbiolo, ale też Barbera, Dolcetto, Cortese, Chardonnay i Moscato.
Winnica Albino Rocca Montersino rozciąga się na stworzonych do uprawy winorośli wzgórzach San Rocco Seno d’Elvio, na peryferiach gminy Alba, skąd jest już blisko do Treiso, z pełną ekspozycją na południe i południowy zachód, na większej wysokości niż Barbaresco. Gleba to glina wapienna z warstwą piasku i piaskowca, które to cechy podkreślają eleganckie oblicze Nebbiolo.
Do 2011 roku grona Nebbiolo z parceli Montersino winifikowane były wraz z innymi Nebbiolo pochodzącymi z pozostałych młodszych winnic, z których produkowano klasyczne Barbaresco. Rok 2012 okazał się punktem zwrotnym. To wtedy Angelo Rocca postanowił w pełni wykorzystać potencjał unikalnego terroir Montersino i rozpoczął produkcję Barbaresco z tych winogron jako odrębnego cru. Produkcja Barbaresco cru z tej parceli jest ograniczona i, w zależności od rocznika, zamyka się w ilości pomiędzy ok. 2000 a 2800 butelek. Wino dojrzewa przez dwa lata w dużej beczce (2000 litrów) z niemieckiego i austriackiego dębu.
Co w kieliszku? Seksowne aromaty prażonych orzechów laskowych (Piemont!), kwiatów i leśnych jagód z lekkim muśnięciem skóry. Drobnoziarniste taniny, pikantne podniebienie ujawnia soczystą wiśnię, żurawinę, anyż i nuty kawowe. Wibrująca kwasowość wzmacnia wrażenie lekkości i równowagi. Świetnie zbudowane i eleganckie wino. Albino Rocca Montersino DOCG to wspaniały przykład Barbaresco cru, które w niczym nie ustępuje Barolo z tej samej półki. Znakomite już teraz, z wielkim potencjałem leżakowania.
Nazwa: Albino Rocca Barbaresco Montersino DOCG 2015
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Barbaresco
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Nebbiolo
Średnia roczna produkcja: 2000 butelek