Brezza Barolo DOCG 2015.
Najwięcej przyjemności przynoszą te butelki, które przywozimy ze sobą wprost z odwiedzonych winnic. Są jak teleport do tego czy innego regionu, miejsca, a przede wszystkim do ludzi, którzy za nimi stoją. Otwierasz wino i na chwilę znów jesteś tam, nie tu. To (podstawowe) Barolo i kilka bardziej ambitnych butelek, na które przyjdzie pora za kilka/kilkanaście lat, pochodzi z Azienda Agricola Brezza, położonej w samym sercu słynnego na cały świat Barolo. Tajemniczym zbiegiem okoliczności, Brezza to klejnot, który pozostaje jedną z lepiej strzeżonych tajemnic tego malowniczego piemonckiego miasteczka.
Początki rodzinnych winnic należących do Brezza Giacomo e Figli sięgają 1885 roku. Nazwa posiadłości pochodzi od praojca winnego konceptu, Giacomo Brezza, który wraz z ojcem Antonio wyprodukował swoją pierwszą butelkę wina w roku 1910. Brezza to tradycyjny piemoncki wytwórca, którego winnice zajmują obecnie nieco ponad 20 hektarów, a to nie koniec ekspansji. Obecnie prowadzi je Enzo Brezza, przedstawiciel czwartej generacji familii Brezza. Brezza od pokoleń kultywuje winiarskie tradycje regionu, mając świadomość, że najlepszym sposobem na odzwierciedlenie wyjątkowości terroir w produkowanych winach jest zachowanie harmonii z naturą, ziemią i jej owocami. Brezza tworzy wina naturalne (organiczne), które – wbrew pozorom – nie powstają siłami natury, a wymagają od producenta pełnego zaangażowania, wysokiej świadomości ekologicznej i szacunku dla czasu. W winnicach prowadzonych z poszanowaniem metod ekologicznych symbioza winiarza z winoroślą to warunek konieczny sukcesu. Wyczucie właściwego momentu zbioru, które jest czymś więcej niż tylko pakietem parametrów z laboratorium, ręczne zbiory, naturalne nawozy, lżejsze quady zamiast topornych traktorów… Wszystko to przekłada się na harmonię i wspaniałe, zrównoważone wina. Btw, wiele włoskich winnic wytwarzających wina wysokiej jakości funkcjonuje wedle tego schematu, nie wszystkie jednak (a może nawet mniejszość?) komunikuje ten fakt (vino biologico) na etykietach. Brezza – owszem, ponieważ, jak mówi Enzo, takie jest oczekiwanie ze strony rynku, czyli dystrybutorów i konsumentów. Brezza koncentruje się na produkcji win odmianowych. Wino przechodzi spontaniczną fermentację w oparciu o naturalne drożdże (fermentacja alkoholowa i malolaktyczna) oraz dojrzewa tradycyjnie w dużych beczkach z nieprażonego slawońskiego dębu o pojemności 3000 litrów. Wszystkie wina Brezza, które spędzają czas w dębie, przed butelkowaniem nie są filtrowane. Beczki pozostają w użyciu do 15 lat, a w ramach chrztu przez pierwsze trzy lata trafia do nich Barbera. Winnice Brezza zajmują obecnie nieco ponad 20 ha z 31 hektarów stanowiących rodzinne włości. Część z nich użytkowana jest od roku 1885, przyjętego jako początek istnienia Brezza Giacomo e Figli. Więcej o Azienda Agricola Brezza przeczytasz w tym wpisie.
Brezza Barolo 2015 powstaje z Nebbiolo z kilku różnych winnic Brezza w gminach Barolo, Novello i Monforte d’Alba, stanowiących południowo-zachodnią część obszaru produkcji Barolo: San Lorenzo, Fossati, Ravera i Bricco San Pietro. Owoce są winifikowane oddzielnie, poszczególne partie miesza się przed fermentacją malolaktyczną. Brezza produkowała to Barolo już w latach ’70, gdy rozpoczął się proces wyodrębniania obszarów Barolo cru.
W kolorze jasny rubin. Nos jest złożony, aromatyczny, elegancki, pikantny i skoncentrowany. Ukazuje nuty dojrzałych czerwonych i czarnych owoców (jeżyn, malin, leśnych jagód) przełamanych nutą róży, z dyskretnym muśnięciem orzechów laskowych, tytoniu, ziół i zielonego pieprzu. Podniebienie to koncentracja świeżości, wsparta eleganckimi, delikatnymi taninami. Okrągłe, zrównoważone, precyzyjne, oferuje przyjemnie mineralną strukturę i łagodną owocową słodycz. Znajdujemy tu nuty śliwki, czarnej wiśni, dojrzałych jagód połączone z kwiatowymi aromatami róży i fiołków oraz szczyptą lukrecji. Na finiszu pojawiają się nuty migdałów i ciemnej czekolady. Pyszne, klasyczne oldschoolowe Barolo (entry level) z charakterem, które jest doskonałym wstępem do szlachetnych cru z Brezza.
Nazwa: Brezza Barolo DOCG 2015
Kraj: Włochy
Region: Piemonte, Barolo DOCG
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Nebbiolo
Moc: 14%
Wino kupiliśmy w winnicy Brezza
Dzień dobry :) Czy można kupić w Polsce to wino? Szukałem i nie znalazłem
Nie można. Brezza eksportuje wina do USA i Azji, a ich głównym odbiorcą w Europie jest Dania.