Sobrero Ciabot Tanasio Barolo DOCG.

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

„Pasja, miłość i tradycja, trzy składowe, które łączą się i trwają dla jednego celu: produkcji wina wysokiej jakości. Ciabot Tanasio to perła zrodzona z pasji do wina”.

Magiczny Piemont – ziemia obiecana, nasz ulubiony włoski region winiarski, stworzony do podróży samochodem i jeden z najwspanialszych regionów winiarskich na świecie, położony w północno-zachodniej części Półwyspu Apenińskiego – jest domem dla większej liczby win z klasyfikacją DOCG niż jakikolwiek inny region Italii. Najwięcej przyjemności dostarcza w Piemoncie odwiedzanie mniejszych producentów, których wina z danego rocznika zakontraktowane są często na długo przed butelkowaniem. Wysoka jakość i wypracowana przez lata pozycja robią swoje. To marki, które nie potrzebują reklamy; kto ma wiedzieć, że warto mieć je w piwnicy, ten wie, ma i korzysta. Jedną z nich jest Azienda Agricola Francesco Sobrero, a rok 2023 to idealny czas na otwarcie butelki ich Barolo Ciabot Tanasio z rocznika 2013, którą przywieźliśmy z Piemontu jakieś 6-7 lat temu. Tak wspaniałego wina nie ma powodu „odraczać” w nieskończoność.

Historia Azienda Agricola Francesco Sobrero, położonej w urokliwym Castiglione Falletto na przepięknych wzgórzach Langhe (więcej w tym wpisie) rozpoczyna się w roku 1940. Dziadek Francesco uprawia winorośle i sprzedaje winogrona do lat ’60 ubiegłego stulecia, po czym zagospodarowuje młodzieńczy zapał swego syna, Settimo, i rozpoczyna produkcję wina, które sprzedaje zarówno luzem, jak i w butelkach. Pierwsza własna etykieta Barolo z rodzinnej winnicy Sobrero pochodzi z 1964 roku. Wraz z upływem lat rodzina Sobrero nabywa nowe grunty i szlifuje technikę winiarską, z jednej strony łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami, a z drugiej przechodząc na zrównoważone rolnictwo ekologiczne. W 2000 roku do Settimo dołącza jego syn, Flavio (wnuk Francesco). Obecnie w posiadaniu rodziny Sobrero znajduje się 16 hektarów winnic, w tym nabyte w 2008 roku winnice obsadzone Moscato w Canelli (Asti). Sobrero rozwija uprawy i produkcję nie tylko Nebbiolo, ale też Barbera, Dolcetto, Cortese i Chardonnay.

Sobrero Ciabot Tanasio 2013 to piękne, eleganckie, tętniące życiem Barolo, którego nazwa stanowi bezpośrednie nawiązanie do winiarskich tradycji Piemontu. „Ciabot” w piemonckim dialekcie oznacza niewielką kamienną szopę lub chatę, historycznie umieszczaną zwykle pośrodku winnic, w której można było ogrzać się przy palenisku lub schronić w razie załamania pogody. Wino zostało wyprodukowane z Nebbiolo z trzech różnych cru (winnice Pernanno, Valentino i Piantà). Grona poddano dłuższej około 35-dniowej maceracji, wino dojrzewało 30 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o poj. 2500-5000 litrów. Butelkowane bez filtracji.

W kieliszku nasycony rubin z ceglastymi refleksami i spore emocje! Bogaty, intensywny aromat wiśni, leśnych jagód, malinowej konfitury z balsamico, płatków róży i przypraw z muśnięciem tytoniu, trufli i jesiennych liści. Na podniebieniu pełne, dobrze zbudowane, eleganckie, harmonijne i zrównoważone, z subtelną doskonale zintegrowaną taniną. Idealnie wyważona kwasowość wzmacnia wrażenie lekkości i równowagi, a długi finisz dopełnia dzieła. Niezapomniane Barolo, które najsmaczniejsze jest solo, bez kulinarnych rozpraszaczy.

Nazwa: Sobrero Ciabot Tanasio Barolo DOCG 2013
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Castiglione Falletto
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Nebbiolo
Moc: 14%
Wino kupiliśmy w winnicy Francesco Sobrero

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo

Poniżej: Ciabot

Sobrero Ciabot Tanasio Barolo