Sobrero Ciabot Tanasio Barolo DOCG.
„Pasja, miłość i tradycja, trzy składowe, które łączą się i trwają dla jednego celu: produkcji wina wysokiej jakości. Ciabot Tanasio to perła zrodzona z pasji do wina”.
Magiczny Piemont – ziemia obiecana, nasz ulubiony włoski region winiarski, stworzony do podróży samochodem i jeden z najwspanialszych regionów winiarskich na świecie, położony w północno-zachodniej części Półwyspu Apenińskiego – jest domem dla większej liczby win z klasyfikacją DOCG niż jakikolwiek inny region Italii. Najwięcej przyjemności dostarcza w Piemoncie odwiedzanie mniejszych producentów, których wina z danego rocznika zakontraktowane są często na długo przed butelkowaniem. Wysoka jakość i wypracowana przez lata pozycja robią swoje. To marki, które nie potrzebują reklamy; kto ma wiedzieć, że warto mieć je w piwnicy, ten wie, ma i korzysta. Jedną z nich jest Azienda Agricola Francesco Sobrero, a rok 2023 to idealny czas na otwarcie butelki ich Barolo Ciabot Tanasio z rocznika 2013, którą przywieźliśmy z Piemontu jakieś 6-7 lat temu. Tak wspaniałego wina nie ma powodu „odraczać” w nieskończoność.
Historia Azienda Agricola Francesco Sobrero, położonej w urokliwym Castiglione Falletto na przepięknych wzgórzach Langhe (więcej w tym wpisie) rozpoczyna się w roku 1940. Dziadek Francesco uprawia winorośle i sprzedaje winogrona do lat ’60 ubiegłego stulecia, po czym zagospodarowuje młodzieńczy zapał swego syna, Settimo, i rozpoczyna produkcję wina, które sprzedaje zarówno luzem, jak i w butelkach. Pierwsza własna etykieta Barolo z rodzinnej winnicy Sobrero pochodzi z 1964 roku. Wraz z upływem lat rodzina Sobrero nabywa nowe grunty i szlifuje technikę winiarską, z jednej strony łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami, a z drugiej przechodząc na zrównoważone rolnictwo ekologiczne. W 2000 roku do Settimo dołącza jego syn, Flavio (wnuk Francesco). Obecnie w posiadaniu rodziny Sobrero znajduje się 16 hektarów winnic, w tym nabyte w 2008 roku winnice obsadzone Moscato w Canelli (Asti). Sobrero rozwija uprawy i produkcję nie tylko Nebbiolo, ale też Barbera, Dolcetto, Cortese i Chardonnay.
Sobrero Ciabot Tanasio 2013 to piękne, eleganckie, tętniące życiem Barolo, którego nazwa stanowi bezpośrednie nawiązanie do winiarskich tradycji Piemontu. „Ciabot” w piemonckim dialekcie oznacza niewielką kamienną szopę lub chatę, historycznie umieszczaną zwykle pośrodku winnic, w której można było ogrzać się przy palenisku lub schronić w razie załamania pogody. Wino zostało wyprodukowane z Nebbiolo z trzech różnych cru (winnice Pernanno, Valentino i Piantà). Grona poddano dłuższej około 35-dniowej maceracji, wino dojrzewało 30 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o poj. 2500-5000 litrów. Butelkowane bez filtracji.
W kieliszku nasycony rubin z ceglastymi refleksami i spore emocje! Bogaty, intensywny aromat wiśni, leśnych jagód, malinowej konfitury z balsamico, płatków róży i przypraw z muśnięciem tytoniu, trufli i jesiennych liści. Na podniebieniu pełne, dobrze zbudowane, eleganckie, harmonijne i zrównoważone, z subtelną doskonale zintegrowaną taniną. Idealnie wyważona kwasowość wzmacnia wrażenie lekkości i równowagi, a długi finisz dopełnia dzieła. Niezapomniane Barolo, które najsmaczniejsze jest solo, bez kulinarnych rozpraszaczy.
Nazwa: Sobrero Ciabot Tanasio Barolo DOCG 2013
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Castiglione Falletto
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Nebbiolo
Moc: 14%
Wino kupiliśmy w winnicy Francesco Sobrero
Poniżej: Ciabot