Czarne chlebki z czarnuszki.
Czarny jak smoła, surowy, niefiltrowany olej z czarnuszki pełen składników odżywczych to nie wszystko, co możesz uzyskać, przetwarzając te małe czarne ziarenka w domowych warunkach. W bonusie dostajesz wiórki po tłoczeniu oleju, z których możesz zrobić fajną czarną mąkę.
Czarne chlebki to domowe pieczywo chrupkie z mąki z czarnuszki, która powstaje – jako produkt uboczny – przy domowym tłoczeniu oleju z czarnuszki w prasie do oleju Wartmann.
Mąka z czarnuszki, czyli zmielone wiórki powstałe przy tłoczeniu oleju z czarnuszki, to bogactwo witamin i soli mineralnych, a przy okazji nic się nie marnuje. Pieczywo chrupkie z czarnej mąki jest aromatyczne i wyraźnie chlebowe – tak jak sama czarnuszka. A poniższy przepis tak łatwy, że aż żal nie spróbować!
Ważne
Przy okazji, jedna ważna uwaga: świeżo powstałe wiórki po tłoczeniu oleju z nasion czarnuszki są bardzo gorzkie i przez to mało smaczne, ale po odstawieniu w suche miejsce na ok. 2-3 tygodnie ich gorzki smak znika. Takie wiórki zachowują lekko goryczkowy smak charakterystyczny dla nasion czarnuszki, ale nie są gorzkie.
Dostępna w sklepach gotowa mąka z czarnuszki powstaje w ten sam sposób – jako mielone odpady po tłoczeniu oleju z czarnuszki. Nie wiem, czy w procesie produkcji mąki wiórki są najpierw w jakiś sposób przemysłowo suszone, a dopiero później mielone na mąkę, w każdym razie z naszych doświadczeń wynika, że świeżo “wytłoczone” wiórki są gorzkie, a odstawione do pełnego wyschnięcia tracą gorzkość i nadają się do dalszego wykorzystania.
Czarne chlebki z czarnuszki – SKŁADNIKI na 2 blachy:
- 100 g mąki z czarnuszki – domowa mąka to po prostu zmielone wiórki po tłoczeniu oleju z nasion czarnuszki w prasie do oleju
- 60 g ziaren słonecznika, wyłuskanych
- 45 g mielonego lnu
- 60 g łuskanych nasion konopi
- 40 g białego lub czarnego sezamu
- 70 g oleju lub oliwy
- ok. 320 ml wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
- płaska łyżeczka soli różowej himalajskiej (lub mniej, w zależności od preferencji)
Czarne chlebki z czarnuszki – PRZEPIS:
- Wiórki po tłoczeniu oleju z czarnuszki zmiel na mąkę w robocie kuchennym Magimix. Z wiórków pozostałych po 500 g czarnuszki uzyskałem 370 g czarnej mąki.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać ciasto o konsystencji jak na zdjęciach.
- Przełóż połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka i równa warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i przy pomocy drewnianej łopatki pokrój ciasto na kromki dowolnego kształtu i wielkości.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.