Syrniki – ukraińskie placki z twarogu (jak serowe pączki bez glutenu).
Syrniki z tego przepisu są trochę jak serowe pączki bez glutenu. Grubaśne, puszyste, pyszne!
Ciasto z półtłustego twarogu jest łatwiejsze w obsłudze w porównaniu z tłuściutkim twarogiem śmietankowym. Syrniki z półtłustego twarogu podczas smażenia na gorącej patelni w pełni zachowują kształt uzyskany przy formowaniu – są grube i idealnie okrągłe.
Syrniki to bardzo elastyczny przepis. Możesz użyć do nich dowolnej mąki (w zależności od preferencji – glutenowej albo bezglutenowej), ale też kaszy manny, która w ukraińskich przepisach często pojawia się jako zamiennik mąki, lub nawet polenty. Ja dodaję do nich mąkę ryżową albo owsianą. Mąka ryżowa wspaniale sprawdza się w leniwych i to samo dotyczy syrników. Masa twarogowa z dodatkiem mąki ryżowej jest wyraźnie lżejsza i bardziej puszysta, a gotowe kluski czy placki są po prostu smaczniejsze.
Do samego ciasta najlepiej dodaj jak najmniej mąki. Spokojnie wystarczy podane w przepisie 50 g, a w razie potrzeby możesz zwiększyć jej ilość do 100 g. Placki łatwo się formują i jeszcze łatwiej smażą.
Gotowe syrniki są lekkie, wspaniale puszyste i pełne twarogu. Dzięki niewielkiej ilości słodzidła nie są również zbyt słodkie, więc jeśli lubisz jeść placki twarogowe na słodko, podaj je z miodem lub konfiturą.
Sprawdź też inne przepisy na placki z twarogu.
Syrniki – ukraińskie placki z twarogu – SKŁADNIKI na 20 placków:
- 1 kg twarogu półtłustego (jest bardziej „kruchy” niż twaróg śmietankowy z tego przepisu)
- 3 jajka
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 50 g mąki ryżowej (bezglutenowej); możesz dodać więcej, jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba
- masło do smażenia
Syrniki – ukraińskie placki z twarogu – PRZEPIS:
- W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj jajka, mąkę i słodzidło. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na duży talerz wsyp trochę mąki (więcej niż mniej). Przy pomocy gałkownicy do lodów (nabiera odpowiednią ilość ciasta) formuj kule z masy twarogowej, przekładaj je na talerz i obtaczaj w mące.
- Na obsypanej mąką desce formuj placki o równych krawędziach.
- Placki smaż na maśle, partiami, z dwóch stron. Przekładaj je na drugą stronę tylko raz, dopiero gdy ładnie zrumienią się od spodu.
- Czynności z pkt 1-4 powtarzaj do momentu, aż zużyjesz całą masę twarogową. Syrniki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.