Placki twarogowe i placki z ricotty.

Placki z twarogu lub z ricotty są najłatwiejsze i najpyszniejsze na świecie. Udadzą się z każdą mąką, ponieważ co do zasady zawierają jej bardzo niewiele (albo nie zawierają jej wcale), więc wersja bez glutenu nie stanowi żadnego problemu. W plackach z twarogu najważniejszy jest twaróg; w plackach z ricotty – ricotta, dlatego postaraj się zadbać o ich dobrą jakość.

Gotowe placki z poniższych przepisów są puchate i pyszne, a do ich przygotowania wystarczy krótka lista składników. Moim zdaniem do masy na placki najlepiej nie dodawać cukru (ja nie dodaję, Ty oczywiście możesz); dzięki temu placki jeszcze lepiej komponują się z owocami, miodem czy domową konfiturą.

Placki twarogowe i placki z ricotty

1. Z trzech składników, bez dodatku mąki i cukru

Placki twarogowe

2. Złociste, z ricotty, z miodem i mango – trzy składniki, bez cukru

Placki twarogowe

3. Z pieczonymi śliwkami

Placki twarogowe

4. Cирники ukraińskie

Placki twarogowe

5. Małdrzyki zimowe – z makiem i żurawiną

Placki twarogowe

6. Małdrzyki letnie – z owocami z patelni

Placki twarogowe

7. Małdrzyki małopolskie

Placki twarogowe

8. Małdrzyki jesienne – z figami i śliwkami

Placki twarogowe

9. Z jagodami

10. Z truskawkami

Placki twarogowe