Ciecierzyca Tandoori.
Ciecierzyca to taki roślinny kurczak ;-) a ciecierzyca Tandoori jest ultra prostym i przepysznym daniem, które dla nas stanowi typowy przykład kojącego comfort food. Jeżeli jesteś miłośnikiem ciecierzycy, nie masz wyjścia: musisz to przyrządzić, a przede wszystkim zjeść!
Ciecierzyca gra w tym przepisie główną rolę, ale w sosie nie mogło oczywiście zabraknąć szalotek (możesz dodać również czosnek). Do ciecierzycy i dodanych przeze mnie przypraw znakomicie pasuje też koper włoski, który dorzucam do różnych potraw pod byle pretekstem. Po co odmawiać sobie czegoś, co smakuje tak dobrze? No właśnie.
Z podanych proporcji uzyskasz dwa razy więcej ciecierzycy w sosie niż ryżu, dlatego jeżeli chcesz przygotować posiłek dla 4 osób, podwój ilość ryżu (z 200 g do 400 g) – wtedy ciecierzycą Tandoori spokojnie najedzą się cztery osoby.
Uwielbiam limonkowy ryż, czyli po prostu dobrej jakości ryż (np. tajski jaśminowy) ze sporym dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z limonki (sok z cytryny też jest OK), który sprawia, że ryż jest przyjemnie odświeżający i dobrze równoważy ostrość sosu (choć, jak na nasze standardy, całość nie jest szczególnie pikantna).
Ciecierzyca Tandoori – SKŁADNIKI:
- ok. 300 g suchej ciecierzycy
- 2 szalotki
- mały fenkuł (koper włoski) albo pół większego
- 2 puszki pomidorów
- 200 g roślinnej śmietany kokosowej (albo zwykłej)
- pół dużego pęczka kolendry
- kmin rzymski – 1 kopiasta łyżeczka (nasiona w całości)
- Tandoori masala – 2 kopiaste łyżeczki
- kurkuma mielona – 2 kopiaste łyżeczki
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- nasiona kolendry – 1 kopiasta łyżeczka, rozgnieciona w moździerzu
- czarna gorczyca – 1 kopiasta łyżeczka, rozgnieciona w moździerzu
- pieprz syczuański – 1 łyżeczka rozgnieciona w moździerzu
- 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- olej do smażenia
Dodatkowo, do podania:
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
- 2 limonki (plus 1 dodatkowa limonka podzielona na cząstki)
Ciecierzyca Tandoori – PRZEPIS:
- Ciecierzycę namocz przez noc. Namoczoną ciecierzycę ugotuj do miękkości (ok. 50-55 minut). Ciecierzycę możesz ugotować dzień wcześniej.
- Posiekaj szalotki oraz fenkuł i podsmaż je na oleju w głębokiej patelni wraz z posiekanymi łodyżkami kolendry i kminem rzymskim (nasiona w całości).
- Gdy szalotki zaczną mięknąć, dodaj wszystkie przyprawy i, mieszając, smaż jeszcze przez ok. 2 minuty, aż aromat przypraw nabierze mocy i intensywności.
- Dodaj pomidory z puszki oraz pół puszki wody. Zagotuj i dodaj śmietanę kokosową. Wymieszaj i dodaj ciecierzycę.
- Gotuj pod częściowym przykryciem przez ok. 30 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje.
- W tym czasie ugotuj ryż. Do ugotowanego ryżu dodaj sok z limonki i część posiekanych listków kolendry.
- Gdy sos będzie gotowy, dodaj listki kolendry i wymieszaj.
- Ciecierzycę Tandoori podaj z ryżem i dodatkową cząstką limonki, którą skropisz całość bezpośrednio przed jedzeniem.