- NA OK. 15 PLACKÓW:
- 250 g twarogu jak najlepszej jakości
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 jajka zerówki
- ok. 200 g jagód
- szczypta soli
- SOS:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ok. 100 g jagód
Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe.
Zdrowe placki z owocami i bez cukru
Placki twarogowe z jagodami są lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Pyszne! Możesz podać je bez dodatków albo np. z sosem na bazie jagód lub jogurtu i jagód.
Do placków – jak zwykle – nie używam cukru, by niepotrzebnie nie przytłumiać naturalnego smaku owoców; jeśli jednak wolisz słodsze smaki, możesz dodać do ciasta 2 łyżeczki cukru, najlepiej kokosowego, który ma niski indeks glikemiczny i jest nieporównanie zdrowszy niż cukier z trzciny cukrowej.
Mąka bez glutenu
Używam tu bezglutenowej mąki ryżowej, ale spokojnie można ją zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową o słodkawym albo neutralnym smaku (np. mąką kasztanową albo z teffu).
Jeśli nie zależy Ci na tym, by placki były bezglutenowe, możesz użyć również zwykłej mąki pszennej.
Podane proporcje wystarczą na ok. 15 placków.
Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe – PRZEPIS:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
- W tym czasie do żółtek dodaj pokruszony ser i mąkę ryżową (ZOBACZ). Dokładnie wymieszaj, rozgniatając grudki sera. Masa powinna mieć możliwie jednolitą konsystencję.
- Do masy serowej dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj całość tak, by białkowa piana nie opadła, a jagody nie rozpadły się.
- Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Uważaj, ponieważ placki smażą się szybko.
- Gotowe placki możesz podać z sosem. By go przygotować wystarczy wymieszać jogurt z jagodami. Część jagód rozgnieć, żeby puściły sok i ładnie zafarbowały jogurt.
Smacznego!
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Sprawdź też przepis na:
Jajka – gdzie kupować:
*Często pytacie, gdzie kupuję jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – pod Halą Mirowską, z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to jest właściwy adres.
Ooooooo! Mam mąkę ryżowa, czyli wymówki brak :D Robię dziś!
Ale bym zjadł… :D
MEGA placki. Uzależniająco pyszne, następnym razem zrobię chyba podwójną porcję. A może potrójną? :D ;)
Generalnie jestem bezplackowa, nienaleśnikowa i niepierogowa, niskoziemniaczana, taka fantazja. Zupa, konkret najchętniej z rybą lub coś chudego, warzyw bez liku, sałatki. Ale gdyby to z jagodami, borówkami upiec, może babeczki do wieczorowej herbaty. Jakaś podpowiedź, uda się?
Ja z kolei jestem w zasadzie bezbabeczkowy, jakkolwiek by to nie zabrzmiało;-)
Głupie te Twoje placki. Wolniej się smażą niż są zjadane ;-) I w dodatku sama ledwie je mogłam spróbować, bo Młodzież zeżarła prawie wszystkie. A i tak jeszcze za mało. W dodatku teraz wyglądają jak ofiary przemocy w rodzinie ;-)
Jagody maja trochę wspólnego z czosnkiem. Lepiej jeść je w odosobnieniu, w gronie bliskich zaufanych osób;-) Ciesze się, ze smakowało:-)
Zrobiłam placki z pokrojonymi brzoskwiniami i są mega pyszne
Super:-)
Ale fajne!!
jagody mrożone?
Tym razem tak. Zmieniłem zdjęcia i podmieniłem przepis pierwotnie zrobiony w czerwcu, w środku sezonu. To jagody, które zamroziłem sam (nie kupne gnieciuchy hortexu;-). W plackach mrożone jagody sprawdzają się równie dobrze jak świeże, pozdrawiam
Mąkę ryżową mogę sama zrobić? Z którego ryżu najlepiej?
Szkoda zachodu;-) Mąkę ryżową dostaniesz w prawie każdym supermarkecie, to najtańsza i najpopularniejsza – obok kukurydzianej – mąka bezglutenowa.
Takie prawie małdrzyki :)
A z jagodami będą jutro na śniadanie :)
Super, smacznego!
Mozna zastapic make ryzowa inna bezglutenowa?moj 2latek ma nietolerancje na ryz; (
Tak, możesz użyć dowolnej innej mąki – kasztanowej, kukurydzianej, gryczanej, teff, ciecierzycowej, jaglanej, etc.
Śliczne i na pewno również pyszne:)
W zimowej wersji zrobiłam z rodzynkami, pyszne placki
relwelacja :) pyszne
A moje placki się rozwalały na patelni :D. Zrobiłam zgodnie z przepisem tylko mąkę ryżową zastąpiłam jaglaną. Ktoś ma pomysł dlaczego?
Może patelnia do wymiany albo twaróg marny?
Właśnie patelnia jest bardzo dobra. Może rzeczywiście kwestia twarogu? Zrobiłam z takiego zmielonego na gładko, jak do sernika. W Niemczech niestety o inny trudno ;)
Twaróg to faktycznie jedna z niewielu rzeczy, o którą za zachodnią granicą trudno;-) Moim zdaniem, taki ser jest zbyt wilgotny, może też zawierać dodatki, które zmieniają jego strukturę. W takim wypadku najlepiej zrobić w domu własny twaróg :-)
Zrobiłam i zjadłam wszystkie sama :O Kiedy ja to wybiegam? ;)
;-)
Robię podobne bardzo popularne w kuchni białoruskiej, tylko z mąką pszenną i potem zapiekane z masłem w piecu chlebowym albo piekarniku. Wersja bez dodatków na słono lub słodko. Ale muszę przyznać wersja z mąką ryżowa i dodatki owoców to rewelacja zniknęły w oka mgnieniu. Pyszotka