• NA OK. 15 PLACKÓW:
  • 250 g twarogu jak najlepszej jakości
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 jajka zerówki
  • ok. 200 g jagód
  • szczypta soli
  • SOS:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ok. 100 g jagód

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe.

Zdrowe placki z owocami i bez cukru

Placki twarogowe z jagodami są lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Pyszne! Możesz podać je bez dodatków albo np. z sosem na bazie jagód lub jogurtu i jagód.

Do placków – jak zwykle – nie używam cukru, by niepotrzebnie nie przytłumiać naturalnego smaku owoców; jeśli jednak wolisz słodsze smaki, możesz dodać do ciasta 2 łyżeczki cukru, najlepiej kokosowego, który ma niski indeks glikemiczny i jest nieporównanie zdrowszy niż cukier z trzciny cukrowej.

Mąka bez glutenu

Używam tu bezglutenowej mąki ryżowej, ale spokojnie można ją zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową o słodkawym albo neutralnym smaku (np. mąką kasztanową albo z teffu).

Jeśli nie zależy Ci na tym, by placki były bezglutenowe, możesz użyć również zwykłej mąki pszennej.

Podane proporcje wystarczą na ok. 15 placków.

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe – PRZEPIS:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
  3. W tym czasie do żółtek dodaj pokruszony ser i mąkę ryżową (ZOBACZ). Dokładnie wymieszaj, rozgniatając grudki sera. Masa powinna mieć możliwie jednolitą konsystencję.
  4. Do masy serowej dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj całość tak, by białkowa piana nie opadła, a jagody nie rozpadły się.
  5. Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Uważaj, ponieważ placki smażą się szybko.
  6. Gotowe placki możesz podać z sosem. By go przygotować wystarczy wymieszać jogurt z jagodami. Część jagód rozgnieć, żeby puściły sok i ładnie zafarbowały jogurt.

Smacznego!

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe

Sprawdź też przepis na:

BORÓWKOWE PLACKI Z CHUDEGO TWAROGU

Jajka – gdzie kupować:

*Często pytacie, gdzie kupuję jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – pod Halą Mirowską, z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to jest właściwy adres.

Placki twarogowe z jagodami bezglutenowe