• 3 gęsie jaja (w tym: dwa z podwójnym żółtkiem)
  • ok. 15-17 zielonych szparagów
  • sporo świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia foremek

Bardzo proste, pyszne i efektowne zapiekanki z jajek, szparagów i tymianku.

Do zapiekanek używam jaj gęsich (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków (jeśli trafisz na jaja z pojedynczym żółtkiem – użyj 4 sztuk).

Gęsie jaja nie tylko smakują, ale nawet – już zapieczone – wyglądają nieco inaczej niż jaja kurze. W razie potrzeby możesz zastąpić je jajkami kurzymi (w tym przypadku powinno to być 6-7 dużych sztuk).

Świeży tymianek świetnie komponuje się z całością. Prócz niego wystarczą już tylko najprostsze przyprawy – pieprz i sól.

JAK WYGLĄDA GĘSIE JAJO - ZOBACZGĘSIE JAJA Z PODWÓJNYM ŻÓŁTKIEM - ZOBACZ

Sprawdź też: FRITTATA ZE SZPARAGAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Szparagi gesie jajo L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce rozbełtaj jaja.
  3. Dodaj pokrojone na kawałki szparagi (bez główek), tymianek (same listki, bez gałązek) oraz przyprawy.
  4. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonych naczynek do zapiekania. Na wierzchu każdej porcji ułóż główki szparagów.
  5. Piecz w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie, a wierzch zacznie się ładnie rumienić (ok. 20 minut).
  6. Zapiekanki będą prezentować się najlepiej, jeśli przed podaniem wyjmiesz je z naczynek – nie sprawi to żadnego problemu.

Przed:

Szparagi gesie jajo L_01

Po:

Szparagi gesie jajo L_02

Szparagi gesie jajo L_06