• 6 jajek
  • 500 g bobu (waga ze skórką)
  • garść posiekanej natki fenkułu lub koperku
  • trochę suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • odrobina masła (albo nierafinowanego oleju kokosowego)

Frittata z bobem. Kolejny fajny, prosty i bardzo smaczny sposób na wykorzystanie bobu. Kolejny, ale nie ostatni! Tym razem wystarczą dosłownie trzy składniki.

To inna wersja pysznych jajecznych zapiekanek ze szparagów:

SZPARAGI ZAPIEKANE Z GĘSIM JAJEM

Zapiekanka ze szparagów wyszła tak genialnie, że postanowiłem powtórzyć ją w wersji ze świeżym bobem, a przy okazji – tym razem – użyć łatwiej dostępnych (i tańszych) jaj kurzych.

Bardzo lubię połączenie bobu ze świeżymi ziołami, stąd obecność w przepisie natki fenkułu (ZOBACZ), który – w razie jego braku – można zastąpić koperkiem czy pietruszką. Suszone zioła odpowiadają za aromat, który dodatkowo podkręca tu danie.

Świetny posiłek i zero mąki:-)

Zapiekanka bob jajka L_03

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Ugotuj bób (2 minuty zupełnie wystarczą), wystudź pod zimną wodą i obierz ze skórki.

3. W misce rozbełtaj jaja.

4. Do jajek dodaj bób, natkę, zioła i przyprawy. Wymieszaj.

5. Przełóż do natłuszczonych masłem (albo nierafinowanym olejem kokosowym) naczynek do zapiekania.

6. Piecz w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie, a wierzch zacznie się ładnie rumienić (ok. 25 minut). W razie potrzeby możesz sprawdzić stan zapiekanki patyczkiem wbitym w jej środkową część.

7. Zapiekanki będą prezentować się najlepiej, jeśli przed podaniem wyjmiesz je z naczynek – nie sprawia to żadnego problemu.

Smacznego!

Zapiekanka bob L_01

Zapiekanka bob jajka L_04

Zapiekanka bob jajka L_01

Zapiekanka bob jajka L_02