- 250 g bezglutenowego makaronu ryżowego
- 2-3 czarne trufle
- 2 łyżki masła
- oliwa extra vergine
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Błyskawiczne i minimalistyczne danie z bezglutenowego ryżowego spaghetti.
Jeśli z jakichś przyczyn nie przekonuje Cię bezglutenowy makaron (tu: wytworzony w 100% z mąki ryżowej), po prostu zastąp go dobrym makaronem z pszenicy durum. W tym przepisie najlepiej prezentować się będzie makaron długi – np. spaghetti, bucatini, tagliatelle czy pappardelle.
Skrobia z makaronu w połączeniu z masłem i oliwą tworzy rodzaj nadspodziewanie kremowego sosu, który idealnie oblepia makaron i stanowi świetny nośnik dla przypraw.
Jeśli nie masz pod ręką trufli i nie chcesz w nie inwestować, to również nie koniec świata. Zamiast nich użyj sera (najlepiej pecorino romano albo parmezanu) – możesz przygotować np. wariację na temat klasycznego makaronu Cacio e Pepe (PRZEPIS)
Bezglutenowe organiczne spaghetti z mąki ryżowej (ZOBACZ) kupisz w sklepie SIN GLUTEN, o którym pisaliśmy TUTAJ.
PRZEPIS:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlej do niedużego naczynia trochę wody.
2. W tym czasie rozpuść na patelni masło i przelej je do miski. Dodaj trochę oliwy extra vergine (ilość według uznania), trufle pokrojone w cienkie plasterki, sporo pieprzu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
3. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do miski i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę odlanej wcześniej wody (po gotowaniu makaronu).
4. Przełóż porcje na talerze i od razu podawaj albo podaj wszystko na stół w dużej ładnej misce;-)
Smacznego!
Pretty!
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more
Prosto i wykwintnie zarazem