Sałatka z bobu, fety i pomidorów malinowych.
Połączenie bobu i pomidorów sprawdza się doskonale. Wie o tym każdy, kto skorzystał z tego przepisu:
Nie zrażaj się wykorzystaną w sałatce ilością bobu. Po wyłuskaniu zostanie go max. 600-700 g. Jeśli przyrządzisz tę sałatkę wg podanych proporcji i potraktujesz ją jako dodatek do posiłku, spokojnie wystarczy dla 4 osób.
U mnie to jedno z typowych samodzielnych dań na późny obiad lub kolację – dla 2 osób. Podobne sałatki w tygodniu przygotowuję praktycznie codziennie, z różnych składników, w zależności od dostępności konkretnych warzyw.
Sałatka z bobu, fety i pomidorów malinowych – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 1,2 kg bobu (waga przed ugotowaniem, ze skórką)
- ok. 1 kg pomidorów malinowych
- 100 g fety
- garść liści świeżej mięty
- oliwa extra vergine
- sok z połowy cytryny
- czarny pieprz (opcjonalnie)
Sałatka z bobu, fety i pomidorów malinowych – PRZEPIS:
- Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty.
- Pomidory pokrój na kawałki (wcześniej możesz obrać je ze skóry) i wrzuć do miski.
- Ugotowany bób przelej porządnie zimną wodą i obierz ze skórki.
- Fetę pokrój na małe kawałki. Ser, bób i świeżą miętę wrzuć do miski.
- Wlej sok z połowy cytryny i oliwę. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Piękna sałatka, jakie soczyste kolory
Sałatka fajna, jak zawsze, ale sztućce to dopiero są świetne. Targ staroci czy po babci? ;)
Takie proste, a takie dobre. Sprawdziłem, skonsumowałem, doceniłem :D
świetny zdrowy pomysł:)
W prostocie siła, wygląda cudownie:)
Piękne zdjęcia, fantastycznie soczyste kolory. Od razu widać, że to warzywa zebrane w środku lata, młode i piękne, pozdrawiam
Piękne kolory
Prosta, pomysłowa, apetycznie wygląda :)
:-)