- 100 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
- 100 g mąki słonecznikowej (nie zawiera glutenu)
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- szczypta soli
Shortbread – wersja trzecia. Tym razem ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami. Wegański i bezglutenowy.
Klasyczny szkocki shortbread to rodzaj deseru (w postaci kruchego ciasta lub ciastek), który składa się z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.
Mój wegański i bezglutenowy shortbread bazuje na mące słonecznikowej (w braku innych opcji można ją zastąpić mielonymi nasionami słonecznika) i gorzkim surowym kakao (zamiast tradycyjnej mąki), nierafinowanym oleju kokosowym (zamiast masła) oraz na naturalnie słodkich suszonych śliwkach (zamiast cukru). Dodatkowym składnikiem są nasiona słonecznika.
Shortbread w tej wersji smakuje nam najbardziej. Jest wyjątkowo kremowy, bardzo czekoladowy i – mimo braku cukru w przepisie – wyraźnie słodki, za co odpowiada dodatek mąki słonecznikowej (jest zaskakująco słodka w smaku).
To słodka (choć bezcukrowa) zdrowa i energetyczna przekąska, która w każdym wydaniu smakuje świetnie – można ją jeść saute, z dodatkami albo używać jako składnik deserów (ZOBACZ) czy innych potraw.
Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji. Jedna sztuka waży ok. 35 gramów i ma ok. 200 kcal.
PRZEPIS:
1. Suszone śliwki posiekaj nożem na małe kawałki.
2. W robocie kuchennym (tu: Kitchen Aid) wymieszaj kakao, mąkę słonecznikową i śliwki. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.
3. Dodaj sól i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać… lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.
4. Do gotowej masy wrzuć nasiona słonecznika i wmieszaj (wgnieć) je tak, by w miarę równomiernie rozprowadzić je w „cieście”.
5. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynia o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż lub przesyp masę na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, by masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.
6. Wstaw na min. 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Shortbread, który widać na zdjęciu, spędził w lodówce 2,5 godziny z uwagi na zdjęcia – trzeba było zdążyć przed zachodem słońca ;-)
7. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje (tu: 9 niedużych kwadratów). By były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.
8. Shortbread możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni, przełożony pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu). Możesz jeść go w wersji saute lub użyć np. jako składnika TAKIEGO SMAKOŁYKU:
Smacznego!
Mąkę słonecznikową możesz kupić w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.
Wygląda tak pięękniee. Spróbuję zrobić z tym mielonym słonecznikiem, ciekawe czy konsystencja wyjdzie równie fajna. Ech facecie facecie:P
Dzięki! Mielony słonecznik może dać trochę inny efekt smakowy – nasiona w całości nie smakują tak słodko. Z drugiej strony, może mielony slonecznik okaże się słodszy, warto sprawdzić:-)
Ech, dobra. Kupuję w Sin mąkę i będę robić. Eh, facet -dokładnie. Ty zawsze namieszasz coś w przepisach, że potem muszę i już! :D Na początek (jutro) robię ze słoneczników tą mąkę, ale następnym razem spróbuje jak mąka dojdzie ze sklepu :P
Smacznego :-)
Napisałam emaila i proszę…kurde dzięki ze ten przepis…to przy moich alergiach super sprawa mieć takie recepturę w zbiorach dzięki wielki!!!
Nie mam czasu odpisywać na bieżąco na wszystkie emaile, ale cieszę się, ze czytasz FiKa:-) pozdrawiam
Pyszne batoniki, robiłam, dziękuję za przepis
czy można dać mąkę kokosową?
Można, ale trzeba wyczuć właściwe proporcje pomiędzy mąką i kakao, ponieważ mąka kokosowa chłonie wilgoć bardziej niż mąki orzechowe. Zmiana w proporcji 1:1 może być ryzykowna. Pozdrawiam
czy można dać mąkę kokosową a kakao zastąpić karobem?
Tak jak napisałem wcześniej a propos mąki – można, ale trzeba odpowiednio wyważyc proporcje z uwagi na nieco inne właściwości mąki kokosowej. Kakao można zastąpić karobem. Pozdrawiam
Fajne!
Pyszna przekąska, nie wiedziałam, że można stworzyć taki smakołyk całkiem na zimno.
a mnie nie wyszedl :( caly sie kruszy, mimo ze dalam 2 razy wiecej sliwek i miodu. co moglam zrobic nie tak?
Zakładam, że winny jest miòd. Bardzo zmienia konsystencjè i masa nie ma szans odpowiednio stèżeć. Do zwiazania masy potrzebne sa sliwki (jesli jest ich za duzo, masa bedzie rozpadac sie na kawalki) i olej kokosowy, pozdrawiam