- 3 gęsie jaja (w tym: dwa z podwójnym żółtkiem)
- ok. 15-17 zielonych szparagów
- sporo świeżego tymianku
- pieprz
- sól
- nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia foremek
Bardzo proste, pyszne i efektowne zapiekanki z jajek, szparagów i tymianku.
Do zapiekanek używam jaj gęsich (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków (jeśli trafisz na jaja z pojedynczym żółtkiem – użyj 4 sztuk).
Gęsie jaja nie tylko smakują, ale nawet – już zapieczone – wyglądają nieco inaczej niż jaja kurze. W razie potrzeby możesz zastąpić je jajkami kurzymi (w tym przypadku powinno to być 6-7 dużych sztuk).
Świeży tymianek świetnie komponuje się z całością. Prócz niego wystarczą już tylko najprostsze przyprawy – pieprz i sól.
Sprawdź też: FRITTATA ZE SZPARAGAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W misce rozbełtaj jaja.
- Dodaj pokrojone na kawałki szparagi (bez główek), tymianek (same listki, bez gałązek) oraz przyprawy.
- Wymieszaj i przełóż do natłuszczonych naczynek do zapiekania. Na wierzchu każdej porcji ułóż główki szparagów.
- Piecz w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie, a wierzch zacznie się ładnie rumienić (ok. 20 minut).
- Zapiekanki będą prezentować się najlepiej, jeśli przed podaniem wyjmiesz je z naczynek – nie sprawi to żadnego problemu.
Przed:
Po:
Cudowny pomysł. Gdzie kupiłeś jaja gęsie?
Piękne. I super, ze nie ma w nich mąki.
E tam, 3-4 porcje. Dałbym radę sam :D
Pożarte wszystkie 3! (bo je się przede wszystkim oczami). Muszę to zrobić!!!
Ten przepis jest MEGA!!! Zapiekanki wyglądają bombowo i smakują rewelacyjnie. Robię też z mrożonym zielonym groszkiem jak już nie ma świeżego, z pomidorkami, z bobem, z fasolką szparagową pokrojoną w drobne kawałki, z cukinią. Pycha!
Mistrzowskie:)
Jak duże są te naczynka?
Mają 12,5 cm średnicy (wnętrze), pozdrawiam
Gdzie kupujesz gęsie jaja?
Pod Halą Mirowską