- 3 szklanki mrożonych porzeczek (tu: z własnych zbiorów)
- 2 serki naturalne bez cukru (tu: pełnotłusty Bieluch, 2 opakowania po 150 g)
- 1 łyżka miodu
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Błyskawiczny, lekki i bardzo odświeżający deser z mrożonymi porzeczkami. Bez cukru.
Jedyne, czego potrzebujesz, to dosłownie kilku minut w kuchni oraz naturalnego serka lub twarożku, mrożonych porzeczek i miodu dla zrównoważenia lekko kwaskowatego smaku owoców.
Nie rozmrażaj porzeczek, użyj tych prosto z zamrażalnika. Porzeczki są na tyle delikatne i soczyste, że bez problemu można dodawać je do deserów w stanie zamrożonym.
1. Do miksera wrzuć porzeczki, serki i łyżkę miodu.
2. Miksuj przez ok. minutę, do momentu aż składniki dobrze się połączą (masa powinna być dość jednolita). Spróbuj i w razie potrzeby (jeśli lubisz słodsze smaki) dodaj nieco więcej miodu.
3. Przełóż do naczynek (najlepiej szklanych) i udekoruj odrobiną mrożonych porzeczek oraz posiekaną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Często jem to na śniadanie w rożnych wariantach, bardzo dobre
Proste i pyszne, zjedliśmy po 3 porcje na osobę :P