• 180 g gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
  • 40 g mlecznej czekolady pitnej w proszku (tu: bio czekolada Kaoka)
  • 2 łyżki oliwy pomarańczowej (tu: bardzo aromatyczna Masrojana z sokiem z prawdziwych pomarańczy)
  • 4 spore dojrzałe banany
  • ok. 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: bezglutenowa Menakao 80% kakao, skład: kakao, cukier, wanilia)
  • pieprz (ilość wg uznania, tu: 12 obrotów młynkiem)
  • garść lub dwie kruszonego ziarna kakao (tu: Surovital)
  • szczypta soli

Przepyszne, obłędnie czekoladowe brownie bez pieczenia. Wegańskie. Bezglutenowe. Raw.

Internetowe źródło wiedzy wszelakiej, zwane potocznie Wikipedią podaje, że pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.

Jakie powinno być idealne brownie? Z mojego punktu widzenia – mega czekoladowe, kremowe, z wyczuwalnymi w środku grudkami dobrej czekolady (tj. takiej, przy której lektura składu nie jeży piór na głowie) i przede wszystkim nieprzesłodzone. Nadmiar cukru w brownie potrafi zepsuć cały efekt.

Standardowe brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i mąki. Skoro bazę brownie stanowi gorzka czekolada, warto zachować odpowiednie proporcje i nie przesadzać z jego dosładzaniem.

Moja wersja brownie nie zawiera 4 z 5 bazowych składników wymienionych powyżej, jest więc dość rewolucyjna, ale… bez odważnych pomysłów nie ma szans na postęp. W kuchni też 😉

Co najważniejsze, w mojej wersji brownie nie czają się w ukryciu straszydła w postaci buraków czy fasoli. Z warzywami – jak wiadomo – jest mi bardzo po drodze, ale zdecydowanie nie w takich propozycjach, jak np. brownie. Warzywom w cieście czekoladowym Facet i Kuchnia mówi stanowcze ‚nie’.

Z podanych proporcji otrzymasz 10 porcji o wadze ok. 70 g. Jedna porcja brownie zawiera ok. 220 kcal.

Brownie vegan L_04

Brownie vegan L_12

1. Posiekaj czekoladę.

2. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę.

3. W robocie kuchennym wymieszaj: banany, kakao, czekoladę w proszku (użyłem TAKIEJ), pieprz, sól i oliwę. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masa powinna być kremowa, gładka i dość mocno wilgotna.

4. Do dobrze wymieszanej, jednolicie gładkiej masy dodaj posiekaną czekoladę (użyłem TAKIEJ) i mieszaj jeszcze przez ok. 1-2 minuty.

5. Gotową masę przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (pergaminem). Użyłem tu kwadratowego naczynia o wymiarach 17 x 17 cm.

6. Posyp brownie kruszonym ziarnem kakao.

Brownie vegan L_01

7. Wstaw do lodówki na noc.

8. Wyjmij papier z brownie z naczynia i podziel ciasto na porcje. By były ładniejsze, ostrym nożem możesz odciąć krawędzie.

Brownie vegan L_02

Brownie vegan L_03

9. Ciacho możesz przechowywać w lodówce do 6 dni (sprawdzone – niewykluczone, że może być przechowywane dłużej).

Smacznego!

Brownie vegan L_06

Brownie vegan L_10