- 1,5 szklanki wody mineralnej
- 1/3 szklanki kremu kokosowego
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 szklanki truskawek (pokrojonych)
- 10 orzechów brazylijskich
- pieprz (opcjonalnie)
- olej kokosowy nierafinowany
Pyszna zapiekana owsianka z truskawkami i orzechami.
Bazę tej owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane*. W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi (bez bezglutenowego certyfikatu) te są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków. Organiczny krem kokosowy to 100% czysty miąższ kokosowy bez dodatków, który jest bardzo dobrym zamiennikiem mleka kokosowego (łatwo rozpuszcza się w wodzie).
Pieprz świetnie podkreśla smak truskawek, ale jeśli dla Ciebie to zbyt ekstrawaganckie połączenie, możesz go pominąć.
Owsianka nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Polecam!
Z podanych ilości składników otrzymasz 6 porcji. Jedna porcja ma ok. 250 kcal. Owsiankę możesz upiec także w jednym większym naczyniu, np. do tarty.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Posiekaj orzechy brazylijskie. Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój owoce na małe kawałki.
- W małym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody mineralnej. Do wrzącej wody dodaj krem kokosowy (ZOBACZ TUTAJ). Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj dokładnie krem z wodą.
- W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe płatki owsiane (użyłem TAKICH), odtłuszczony mielony len i posiekane orzechy brazylijskie.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę z kremem kokosowym. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj truskawki, pastę z wanilii, sól i (ewentualnie) miód. Wymieszaj.
- Naczynka do zapiekania (tu: 6 naczynek o średnicy 11 cm) natłuść nierafinowanym olejem kokosowym (olej można zastąpić masłem).
- Przełóż masę owsiankową do naczynek. Masa powinna mieć grubość ok. 2 cm. Oprósz każdą porcję świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (ZOBACZ FILM).
- Odstaw do ostygnięcia. Pieczoną owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
*Bezglutenowe płatki owsiane oraz krem kokosowy kupisz w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.
Piękności!
:-)
Super, wygląda szalenie kusząco!
Truskawkowy odlot :)
Oryginalny pomysł. A naczynka skąd?
Naczynka z sieci Duka.
Pożeram oczami…
Kurcze, jak to cudownie wygląda…
A jeśli nie posiadam kremu kokosowego, a zamierzam to zrobić jutro, to czym go mogę zastąpić?
Mlekiem kokosowym. Krem jest zamiennikiem mleka. Smacznego:-)
Dzięki :-) Jutro robię… czas się streszczać, bo sezon truskawkowy powoli zaczyna się kończyć
Ciekawe, co dzieciarnia powie;-)
Nic nie powiedziała ;-) Za to zjadła wszystko i trochę jakby jej mało było. No i jak się piekło, to mówiła: „piękny zapach”.
Aromat wart zachodu, to fakt. Smak tez:-) Zjadła, czyli zle nie jest:-)
Mega super foty
Pycha na śniadanie, jak się ma czas rano upiec. I pięknie wygląda.
Cudo
Mogę ją upiec w jednym dużym naczyniu do zapiekania dla 8 osób? Będzie z wiśniami :)
Tak, smacznego!
Fajne pożywne papu na śniadanie, robiłem z jagodami, bardzo lubię twoją stronę, fajowe pomysły
Super, bardzo smaczne śniadanie
Z mrożonymi truskawkami też bomba
Fantastyczna, nawewt z mrożonych truskawek
Pyszna, z malinami też
Czy płatki owsiane można zastąpić innymi?
Tak