• Składniki (ok. 6 placków):
  • ok. 5 ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • trochę podsuszanego tymianku
  • trochę rozmarynu
  • trochę rukoli
  • kilka jajek przepiórczych (w zależności od ilości placków - jedno jajko na placek)
  • kilka plasterków wędzonego łososia (w zależności od ilości placków)
  • trochę zielonego pieprzu w zalewie

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie z ziemniaków.

Czasem przygotowuję je w najprostszej wersji – z samym jogurtem, innym razem w wydaniu deluxe. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z ziemniakami, a dzięki sadzonym przepiórczym jajom placki zyskują na wykwintności.

1. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.

2. Dodajcie jajko, mąkę, sól, pieprz, tymianek i posiekany rozmaryn, i dokładnie wszystko wymieszajcie.

3. Smażcie placki na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z obydwu stron. Gotowe placki odłóżcie w ciepłe miejsce.

4. Rozgrzejcie na patelni trochę masła, delikatnie rozbijcie jajka przepiórcze* (najlepiej przy użyciu noża) i smażcie do momentu, aż białko się zetnie.

5. Rozłóżcie na plackach trochę rukoli, na każdy placek ostrożnie wyłóżcie sadzone jajko i dodajcie plasterek łososia.

6. Całość doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i udekorujcie kulkami marynowanego zielonego pieprzu.

*Często pytacie, gdzie FiK zaopatruje się w jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – w punkcie sprzedaży Jajaplus.plpod Halą Mirowską. Wszystkie sprzedawane tam jaja pochodzą z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to zdecydowanie miejscówka dla Was.