• 8 plasterków prosciutto
  • 8 jaj przepiórczych
  • 2 pory
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • sos tabasco

To bardzo smaczny, a zarazem całkiem elegancki starter.

Podsmażone na patelni grillowej prosciutto jest chrupkie i lekko słone. Smakuje niesamowicie, dobrze komponując się ze słodkimi duszonymi porami i (zawsze świetnymi) jajami przepiórczymi. Ostrości dodaje sos tabasco. Pyszne!

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.

2. Usuńcie brzydkie końcówki zielonych liści porów, przekrójcie je wzdłuż i po dokładnym umyciu posiekajcie na plasterki.

3. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju i masła, i wrzućcie na nią nasiona kopru włoskiego. Chwilę podsmażcie i dodajcie pory, szczyptę soli oraz pieprzu. Duście, aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając.

4. W tym czasie na lekko natłuszczonej patelni grillowej zrumieńcie plasterki prosciutto. W razie potrzeby, róbcie to partiami.

5. Małe naczynka do zapiekania lekko natłuśćcie masłem i wyłóżcie każde dwoma plasterkami szynki.

6. Dołóżcie porcje uduszonych porów, a na wierzchu delikatnie rozbijcie po dwa jaja przepiórcze tak, by żółtko się nie rozlało.

7. Na koniec, na wierzch każdej porcji zetrzyjcie parmezan.

8. Wstawcie naczynka na kilka minut na górną półkę piekarnika (pod górną grzałkę) i zapiekajcie do momentu, aż białka się zetną. Każdą porcję skropcie tabasco.

9. Podawajcie z dowolną sałatką z zielonych liści (najlepiej podaną w naczynku podobnym do tego, w którym zapiekaliście danie).

Smacznego!