Warto zajrzeć czasem do zapomnianych kartonów z książkami, dla których nie wystarczyło miejsca na półce, pozostawionych gdzieś w piwnicy czy na strychu…
Przy okazji weekendowych porządków, znalazłem kilka drukowanych ‚skarbów’ z mniej lub bardziej zamierzchłej przeszłości, o całkiem zróżnicowanej tematyce kulinarnej. Poniżej porcja wybranych fragmentów. Przyjemnej lektury ;-)
Trochę pracochłonne, ale brzmi apetycznie
Nieźle musiało się zadziać przy melonie sposobem bukowińskim…
Czym raczyć się po wódeczce, wiedza cenna i wtedy, i teraz ;-)
Kompoty, soki, powidła…
Różności w spirytusie i ze spirytusu
O tym, czym się różnią ratafie od nalewek
Lody czekoladowe – na bogato
Drugie śniadanie jako miernik jakości życia
Osobliwa klasyfikacja typów posiłku zwanego obiadem
Istotna ewolucja zakresu znaczeniowego przymiotnika ‚skromny’…
Kwiczoł (Turdus pilaris) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny drozdów (Turdidae), zamieszkujący północną i środkowo-wschodnią Europę na wschód od Renu i północ od Alp, oraz Azję do środkowej Syberii
Co zrobić z pigwy
Szybki skok w połowę lat ’70…
Opcja dla tych, którzy nie lubią niepotrzebnie utrudniać sobie życia
I wariant dla tych bardziej zaawansowanych… Może ktoś zrobi i da znać, czy dobry? ;-)
Jak urządzić domowy barek oraz czego nie może w nim zabraknąć?
Serki topione – kreatywnie (prawie jak w zeszłorocznej kampanii promocyjnej serków H. z Okrasą w roli głównej)
Przepis na mazurki doskonałe
Instrukcja, jak uwędzić rybę
Co to znaczy ‚mocny rosół’
Ogrodowizna (od dziś nowe pojęcie w moim słowniku)
Trochę kuchni molekularnej (?)
Sprzedaż tłuszczów innych niż masło pod nazwą masła uważa się za fałszerstwo…
O przyrządzaniu podpuszczki metodą szkocką
I na koniec – jak zrobić roquefort, może ktoś się skusi…
Ta pierwsza książka jest genialna!!! Zazdroszczę…
rewelacyjny zbiór zazdroszczę :):) ja też mam kilka perełek w biblioteczce
Uśmiałam się do łez!!!
piękne (: też mam trochę takich pobabcinych (; ale najlepsze są takie babcine zeszyty zapiskowe :D
Jaki stary zbiór