Warto zajrzeć czasem do zapomnianych kartonów z książkami, dla których nie wystarczyło miejsca na półce, pozostawionych gdzieś w piwnicy czy na strychu…

Przy okazji weekendowych porządków, znalazłem kilka drukowanych ‚skarbów’ z mniej lub bardziej zamierzchłej przeszłości, o całkiem zróżnicowanej tematyce kulinarnej. Poniżej porcja wybranych fragmentów. Przyjemnej lektury ;-)

Trochę pracochłonne, ale brzmi apetycznie

Nieźle musiało się zadziać przy melonie sposobem bukowińskim…

Czym raczyć się po wódeczce, wiedza cenna i wtedy, i teraz ;-)

Kompoty, soki, powidła…

Różności w spirytusie i ze spirytusu

O tym, czym się różnią ratafie od nalewek

Lody czekoladowe – na bogato

Drugie śniadanie jako miernik jakości życia

Osobliwa klasyfikacja typów posiłku zwanego obiadem

Istotna ewolucja zakresu znaczeniowego przymiotnika ‚skromny’…

Kwiczoł (Turdus pilaris) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny drozdów (Turdidae), zamieszkujący północną i środkowo-wschodnią Europę na wschód od Renu i północ od Alp, oraz Azję do środkowej Syberii

Co zrobić z pigwy

Szybki skok w połowę lat ’70…

Opcja dla tych, którzy nie lubią niepotrzebnie utrudniać sobie życia

I wariant dla tych bardziej zaawansowanych… Może ktoś zrobi i da znać, czy dobry? ;-)

Jak urządzić domowy barek oraz czego nie może w nim zabraknąć?

Serki topione – kreatywnie (prawie jak w zeszłorocznej kampanii promocyjnej serków H. z Okrasą w roli głównej)

Przepis na mazurki doskonałe

Instrukcja, jak uwędzić rybę

Co to znaczy ‚mocny rosół’

Ogrodowizna (od dziś nowe pojęcie w moim słowniku)

Trochę kuchni molekularnej (?)

Sprzedaż tłuszczów innych niż masło pod nazwą masła uważa się za fałszerstwo…

O przyrządzaniu podpuszczki metodą szkocką

I na koniec – jak zrobić roquefort, może ktoś się skusi…