• 250 g makaronu Straccetti
  • 250 g jarmużu
  • garść orzechów nerkowca
  • parmezan
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • 1 zielona papryczka chilli

Straccetti z jarmużowym pesto i zielonym chilli.

Jarmuż idealnie nadaje się do przygotowania pesto. Zachowuje intensywnie zielony kolor, jest bardzo smaczny, a przy okazji zdecydowanie bardziej wydajny niż bazylia.

Zamiast tradycyjnie dodawanych do pesto orzeszków piniowych, użyłem orzechów nerkowca. Ponadto, zdecydowałem się zmniejszyć ilość oliwy przez dodanie zamiast niej nieco wody. Dzięki temu pesto stało się nieco lżejsze. Oczywiście, jeśli wolisz użyj wyłącznie oliwy.

PRZEPIS:

  1. Zalej wrzątkiem orzechy nerkowca i odstaw.
  2. Usuń łodygi z liści jarmużu i podgotuj liście przez 10-15 minut, aż zmiękną.
  3. Dokładnie rozetrzyj orzechy w moździerzu.
  4. Odcedź jarmuż i przelej zimną wodą.
  5. Wrzuć jarmuż do blendera, dodaj porządny chlust oliwy i nieco wody tak, by jarmuż łatwo zmiksował się na gładką pastę.
  6. Dodaj rozgniecione orzechy, świeżo starty parmezan (ilość wg uznania), szczyptę soli i dużo pieprzu, a następnie wszystko zmiksuj, tak by składniki dobrze się połączyły. Spróbuj pesto i w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu, parmezanu lub oliwy.
  7. W międzyczasie ugotuj makaron.
  8. Wymieszaj makaron z pesto, a gotowe porcje oprósz startym parmezanem i cienkimi plasterkami zielonego chilli.

Makaron z jarmużem_11

Makaron z jarmużem_13

Makaron z jarmużem_21