Domowe pesto do makaronu.

Po co kupować gotowe pesto ze składników niewiadomego pochodzenia, skoro tak łatwo można je zrobić samodzielnie w domu? Domowe pesto to gwarancja smaku i jakości. Świeże zioła, prawdziwy Parmigiano Reggiano, wysokiej jakości oliwa i orzechy, aromatyczne przyprawy. Bez barwników, bez konserwantów, bez nadmiaru soli. I wcale nie musisz robić od razu hurtowych ilości, a później martwić się, czy pesto długo zachowa świeżość. Przykładowo, z trzech pęczków szczypiorku przygotujesz porcję, która wystarczy na 3-4 dni, a przechowasz ją w lodówce w zamkniętym szklanym lub syntetycznym lunchboxie – pesto zachowa pełnię smaku i piękny zielony kolor. Tak przygotowane pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronu, risotto, omletu, jajek sadzonych, gofrów czy kanapek.

Długi makaron (np. linguine czy spaghetti) z aromatycznym pesto ze szczypiorku czosnkowego to bardzo fajny błyskawiczny obiad na wiosnę i lato. Całość uzupełniają kwiaty cukinii (nie są niezbędne, więc jeżeli ich nie masz, po prostu je pomiń) oraz posypka z prażonych orzechów laskowych i ziół. Pesto ze szczypiorku czosnkowego ma mnóstwo smaku, ale nie ma przeszkód, by zielony sos do makaronu zrobić z innych świeżych ziół (i wcale nie musi to być wyłącznie bazylia).

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto ze szczypiorku czosnkowego – PRZEPIS:

  • 3 pęczki szczypiorku czosnkowego (łącznie ok. 270-300 g)
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 90 g prażonych orzechów laskowych
  • 80 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • 1-2 duże szczypty czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu

Przygotuj pesto: w dużej misie robota kuchennego Magimix umieść szczypiorek czosnkowy, oliwę, orzechy laskowe, Parmigiano Reggiano i zmiksuj wszystko razem do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dolej nieco więcej oliwy.

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu

Makaron z pesto i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g bezglutenowego długiego makaronu (u mnie: linguine)
  • 3 łyżki domowego pesto ze szczypiorku czosnkowego
  • 4-5 kwiatów cukinii
  • 2 łyżki świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • trochę listków trybuli lub kolendry
  • 3-4 gałązki tymianku
  • po pół łyżeczki zielonego i różowego pieprzu
  • oliwa extra vergine

Makaron z pesto i kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. 
  2. W tym czasie na dno dużej miski wyłóż pesto. Oderwij cukinki od kwiatów cukinii (żeńskie kwiaty cukinii mają mini cukinki, męskie kwiaty cukinii mają tylko łodyżkę) i odetnij dolną część kwiatów, pozostawiając same płatki. Porwij płatki wzdłuż na mniejsze kawałki.
  3. W miseczce wymieszaj grubo posiekane orzechy, listki tymianku i trybuli oraz zielony pieprz roztarty w moździerzu.
  4. Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż do miski z pesto. Przemieszaj, dodaj kwiaty i ponownie wymieszaj, aż makaron ładnie pokryje się pesto.
  5. Podziel makaron na porcje, posyp Parmezanem, oprósz posypką z ziół i orzechów oraz skrop oliwą.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu

Domowe pesto do makaronu