Szparagi z pesto i jajkiem.
Podrzucam jeszcze jeden ultra prosty przepis z przepysznym pesto ze szczypiorku czosnkowego, które smakuje tak dobrze, że warto zrobić go więcej i używać w kuchni przez kilka dni z rzędu. Krótko gotowane zielone szparagi możesz od razu wymieszać z pesto, ale całość będzie prezentować się schludniej, gdy zielony sos wyłożysz na dno brytfanki, po czym dodasz pozostałe składniki. Jajka możesz podać dowolnie: w połówkach, w ćwiartkach lub posiekane, tak jak w moim przepisie. Ser jest fajnym opcjonalnym dodatkiem, który wzbogaca smak i teksturę. Używam wyrazistego portugalskiego sera Seia z owczego mleka, który jest dość pikantny i mocno słony, dlatego w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić go np. fetą lub oscypkiem. Twaróg z koziego lub owczego mleka również świetnie się sprawdzi.
Przepis na domowe pesto szczypiorkowe znajdziesz tutaj. Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do makaronu!
Zobacz też:
Szparagi z pesto i jajkiem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 500-600 g zielonych szparagów
- 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego wg tego przepisu
- ok. 150 g wyrazistego sera (tu: Seia z owczego mleka)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- garść solonych prażonych migdałów
- trochę listków trybuli, kolendry lub mięty
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- oliwa extra vergine
Szparagi z pesto i jajkiem – PRZEPIS:
- Ugotuj jajka na twardo (ok. 6 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
- Oderwij zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Ugotuj szparagi w płaskim rondlu (3 minuty). Ostudź szparagi pod zimną bieżącą wodą i odstaw, by odciekły.
- Na dnie dużego płaskiego naczynia (brytfanki) rozprowadź łyżką zielone pesto. Ułóż na nim szparagi w całości, dodaj kawałki sera, posiekane jajka i solone migdały. Dorzuć zielone listki i czerwony pieprz (w całości). Skrop oliwą i podawaj.