Omlet z pesto i sałatka z surowych szparagów.
Kiedy już zrobisz szczypiorkowe pesto, o omlecie z jego dodatkiem pomyślisz w pierwszej kolejności. Jedno z drugim doskonale współgra, a robi się tak szybko, lekko i przyjemnie, że doskonale sprawdzi się jako śniadaniowy przepis.
Szczypior czosnkowy jest znakomitą bazą pesto. Ma mocny i wyrazisty smak, a z drugiej strony jest łagodniejszy i wyraźnie mniej dominujący niż klasyczny czosnek. Pesto ze szczypiorku (czy to czosnkowego, czy zwykłego) świetnie sprawdzi się w wielu połączeniach, a z omletem tworzy wybitnie zgrany duet. Idealnie doprawia jajka, choć nieco podgrzane na patelni jest łagodniejsze w smaku niż surowe (prosto ze słoika).
Delikatna sałatka z surowych szparagów jest pysznym dopełnieniem omletu. Powtarzam to przy każdej okazji, powtórzę jeszcze raz: jeżeli dysponujesz naprawdę świeżymi zielonymi szparagami, nie wahaj się jeść je na surowo. To samo dotyczy drobnych młodych cukinek, szczególnie tych odciętych z żeńskich kwiatów cukinii (żeńskie kwiaty cukinii mają mini cukinkę, a męskie kwiaty cukinii – tylko łodyżkę). Jeżeli nie masz kwiatów cukinii, po prostu je pomiń albo zastąp innymi jadalnymi kwiatami (np. bratkami z domowej uprawy). Zamiast cukinii, możesz dodać do sałatki blanszowany i przestudzony zielony groszek (lub – w sezonie – surowy świeży groszek).
Czytaj też: Przepisy z kwiatami cukinii
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Omlet z pesto i sałatka z surowych szparagów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Polskie pesto z tego przepisu, czyli
- pęczek szczypiorku czosnkowego
- 30 g blanszowanych i prażonych migdałów
- ok. 30 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- oliwa extra vergine
- pieprz roztarty w moździerzu
Sałatka
- 12 zielonych szparagów
- 6-8 kwiatów cukinii
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku (zwykłego)
- garść listków kolendry
- oliwa extra vergine
- pieprz roztarty w moździerzu
Omlet (smażę na małej patelni o średnicy 18 cm)
- 6 jajek „zerówek” (po 3 na omlet)
- sól roztarta w moździerzu, ilość wedle uznania
- 2-3 szczypty czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu
- ghee lub masło do smażenia
Omlet z pesto i sałatka z surowych szparagów – PRZEPIS:
- Przygotuj pesto: w małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wstępnie szczypior czosnkowy ze sporym chlustem oliwy extra vergine. Dodaj migdały (bez siekania), Parmezan, pieprz i – w razie potrzeby – jeszcze trochę oliwy. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji, moje pesto ma drobne grudki.
- Przygotuj sałatkę: odłam zdrewniałe końcówki zielonych szparagów, po czym dodaj do miski szparagi i małe cukinki (z kwiatów cukinii), posiekane ukośnie w cienkie plasterki. Rzodkiewki przekrój na pół, posiekaj w cienkie plasterki i dodaj do miski. Dodaj połowę szczypiorku (zwykłego) i grubo posiekane listki kolendry. Wymieszaj z oliwą, w razie potrzeby dopraw pieprzem.
- W misce rozbełtaj trzy jajka (na jeden omlet) doprawione solą i pieprzem. W małej patelni (u mnie: średnica 18 cm) rozgrzej trochę ghee lub masła i wlej jajka. Smaż jak frittatę, nadrywając brzegi omletu i przechylając patelnię tak, by płynna masa wlewała się pod spód. W ten sposób (bez dodatku mąki i bez użycia blendera) uzyskasz fajny, puchaty omlet. Gdy wierzch omletu będzie niemal ścięty, nałóż na omlet ok. 3-4 łyżeczki szczypiorkowego pesto i rozsmaruj po powierzchni. Dodaj kilka kawałków płatków kwiatów cukinii i zwiń omlet. Gotowy omlet przełóż na talerz i w ten sam sposób usmaż drugą sztukę.
- Gotowe omlety skrop oliwą i posyp kawałkami płatków kwiatów cukinii, pozostałym posiekanym szczypiorkiem i zielonym pieprzem. Podawaj z sałatką.