Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego – rewelacja, którą zrobisz w 3 minuty!

Szczypiorek czosnkowy to szybko rosnąca bylina, która tworzy zwarte kępy kwitnące na biało. W naszym klimacie jest całkowicie mrozoodporny. Świetnie nadaje się do uprawy w donicach lub ogrodzie, zarówno w celach dekoracyjnych, jak i użytkowych, czyli do jedzenia. 

Szczypior czosnkowy zawiera więcej witamin i flawonoidów niż zwykły czosnek, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Spłaszczone listki szczypiorku są mocno aromatyczne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do omletu, twarogu, jajecznicy, zup czy sosów. 

Pesto ze szczypiorku czosnkowego to coś więcej niż tylko gęsty sos (pasta) do doprawiania potraw. To autentyczna bombka zdrowia: bogactwo witamin, minerałów i substancji antyseptycznych. Pesto ze szczypiorku ma bardzo fajny, bogaty aromat i wyrazisty, a zarazem idealnie wyważony smak. Smakuje po prostu doskonale, nie jest ani za ostre, ani zbyt czosnkowe. Celowo nie ma również idealnie gładkiej konsystencji. Pesto to nie nutella, a skoro przywiązani do tradycji Włosi wciąż ucierają pesto w moździerzu, nie ma powodu nadawać mu konsystencji kremu.

Do pesto, poza czosnkowym szczypiorkiem, dodaję Parmigiano Reggiano (wzbogaca konsystencję i smak), blanszowane i prażone migdały (budują strukturę) oraz oliwę extra vergine jak najlepszej jakości (dopełnia smak). Sól jest niepotrzebna, Parmezan jest wystarczająco słony.

Migdały spokojnie możesz zastąpić orzechami (np. włoskimi, laskowymi lub pekan) lub piniolami, a Parmezan innym podobnym, długo dojrzewającym serem o zbliżonej strukturze. Zamiast oliwy możesz użyć surowego oleju z orzechów lub lnu złocistego (jeżeli masz prasę do oleju, to doskonała okazja, by jej użyć).

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego

Pesto ze szczypiorku

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego – SKŁADNIKI na słoik ok. 280 ml:

  • pęczek szczypiorku czosnkowego (jak na zdjęciu powyżej)
  • 30 g blanszowanych i prażonych migdałów
  • ok. 30 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • oliwa extra vergine (nie odmierzam, dodaję na oko)
  • pieprz roztarty w moździerzu

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego – PRZEPIS:

Umyty szczypiorek osusz na papierowym ręczniku. W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wstępnie szczypior czosnkowy wraz ze sporym chlustem oliwy extra vergine. Dodaj migdały (bez siekania), świeżo starty Parmezan, pieprz i – w razie potrzeby – nieco więcej oliwy. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Moje pesto ma drobne grudki, nie miksuję go na krem.

Tak przygotowane pesto możesz przechowywać w słoiku. Słoik wcześniej umyj i wyparz albo wypiecz w piekarniku (jak tutaj), a wierzch pesto w słoiku zalej dodatkową oliwą, by przykryć pesto, odciąć dopływ powietrza i w ten sposób zachować jego świeżość na dłużej. Przechowuj w lodówce.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego

Polskie pesto ze szczypiorku czosnkowego