Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym.
Późna wiosna, a szczególnie obecny sezon szparagowy i zbliżający się wielkimi krokami sezon na bób to idealna pora na świeże sałatki, pełne wszelkiego rodzaju dostępnych o tej porze roku ziół i surowych warzyw. Nie trzeba tu wielu składników, liczy się smak i świeżość. Nie byłbym sobą, gdybym do miski zieleniny nie dodał porcji dobrego sera, który również zawiera trochę zielonych listków. To aromatyczny portugalski ser z małego gospodarstwa na północy kraju, wytwarzany z owczego mleka i doprawiony natką pietruszki. W razie potrzeby zastąp go innym serem, pamiętając, że lepiej będą tu pasować sery lżejsze, bardziej kremowe i krócej dojrzewające.
Zamiast oliwy, do sałatki dodaję surowy olej lniany, wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann. Taki ultra świeży olej tłoczony w małych ilościach jest przepyszny, aromatyczny i wspaniale dopełnia smak warzyw. Więcej przeczytasz o nim w tym wpisie.
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – czy warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
- Płynne złoto – olej z orzechów włoskich
- Olej z nerkowców – cud natury
- Olej lniany możesz tłoczyć w domu!
- Olej z konopi – jeszcze jeden doskonały powód do zakupu prasy do oleju
- Jak zużyć wiórki po tłoczeniu oleju?
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- po ok. 50 g liści musztardowca i rukwi wodnej
- garść listków bazylii
- ok. 1-2 pomidory śliwkowe (są spore, a kształtem przypominają odmianę Bawole serce)
- pół pęczka rzodkiewek
- ok. 8-10 zielonych szparagów
- kawałek sera (u mnie: portugalski owczy ser z natką pietruszki)
- surowy olej lniany tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju z nasion lnu złocistego
- 4 łyżeczki nasion lnu złocistego do posypania sałatki
- sól i pieprz, roztarte w moździerzu
- kwiatki kolendry do dekoracji (opcjonalnie)
Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym – PRZEPIS:
- Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona lnu i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia.
- Przepłukane pod bieżącą wodą i osuszone zioła (musztardowiec, rukiew, bazylia) rozłóż na talerzach i przemieszaj dłońmi.
- Do każdej porcji dodaj po 2-3 plastry sporego pomidora oraz po kilka plasterków dobrego sera.
- Dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki oraz pokrojone na kawałki szparagi. Wcześniej odłam zdrewniałe końcówki szparagów i posiekaj szparagi na ukos w cienkie plasterki.
- Całość skrop olejem lnianym, dopraw i oprósz złotym siemieniem lnianym oraz kwiatkami kolendry.