Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym.

Późna wiosna, a szczególnie obecny sezon szparagowy i zbliżający się wielkimi krokami sezon na bób to idealna pora na świeże sałatki, pełne wszelkiego rodzaju dostępnych o tej porze roku ziół i surowych warzyw. Nie trzeba tu wielu składników, liczy się smak i świeżość. Nie byłbym sobą, gdybym do miski zieleniny nie dodał porcji dobrego sera, który również zawiera trochę zielonych listków. To aromatyczny portugalski ser z małego gospodarstwa na północy kraju, wytwarzany z owczego mleka i doprawiony natką pietruszki. W razie potrzeby zastąp go innym serem, pamiętając, że lepiej będą tu pasować sery lżejsze, bardziej kremowe i krócej dojrzewające.

Zamiast oliwy, do sałatki dodaję surowy olej lniany, wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann. Taki ultra świeży olej tłoczony w małych ilościach jest przepyszny, aromatyczny i wspaniale dopełnia smak warzyw. Więcej przeczytasz o nim w tym wpisie.

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Przeczytaj też:

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • po ok. 50 g liści musztardowca i rukwi wodnej
  • garść listków bazylii
  • ok. 1-2 pomidory śliwkowe (są spore, a kształtem przypominają odmianę Bawole serce)
  • pół pęczka rzodkiewek
  • ok. 8-10 zielonych szparagów
  • kawałek sera (u mnie: portugalski owczy ser z natką pietruszki)
  • surowy olej lniany tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju z nasion lnu złocistego
  • 4 łyżeczki nasion lnu złocistego do posypania sałatki
  • sól i pieprz, roztarte w moździerzu
  • kwiatki kolendry do dekoracji (opcjonalnie)

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona lnu i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia.
  2. Przepłukane pod bieżącą wodą i osuszone zioła (musztardowiec, rukiew, bazylia) rozłóż na talerzach i przemieszaj dłońmi.
  3. Do każdej porcji dodaj po 2-3 plastry sporego pomidora oraz po kilka plasterków dobrego sera.
  4. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki oraz pokrojone na kawałki szparagi. Wcześniej odłam zdrewniałe końcówki szparagów i posiekaj szparagi na ukos w cienkie plasterki.
  5. Całość skrop olejem lnianym, dopraw i oprósz złotym siemieniem lnianym oraz kwiatkami kolendry.

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym

Ziołowa sałatka z owczym serem i olejem lnianym