Przepisy z bobem.
Bób to przepyszne warzywo strączkowe, które jest doskonałym źródłem roślinnego białka, dlatego cenią je w szczególności roślinożercy. Wysoka zawartość białka roślinnego w zielonych fasolkach sprawia, że mogą one stanowić udaną alternatywę dla mięsa u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Bób to również bogate źródło kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu i rozpuszczalnego błonnika roślinnego; zawiera też mało tłuszczu.
Sporą część poniższych przepisów przygotowałem używając bobu, który zamroziłem w poprzednim sezonie. Warto to robić, ponieważ bób – podobnie jak zielony groszek – jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem do mrożenia. Jeżeli samodzielnie zamrozisz ładny, młody, świeży i soczyście zielony bób, zamrożone fasolki zachowają zarówno kolor, jak i pełnię smaku. W środku szaroburej zimy przyjemnie jest odkryć w zamrażarce zapas pudełek wypełnionych zamrożonym wcześniej bobem i przywołać smaki lata. Czytaj też: Mrożenie bobu – jak to zrobić dobrze?
Przepisy z bobem
Wszystkie zebrane w tym wpisie przepisy (w liczbie 30+) są bezglutenowe, a spora część jest w 100% roślinna (wegańska). By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie. Więcej pomysłów na bób znajdziesz tutaj.