Warzywa duszone w cydrze.

Sezonowe warzywa duszone w cydrze to lekka, roślinna potrawa (kto chce, może nazywać ją gulaszem) w stylu klasycznych włoskich vignole / vignarola. Karczochy sprawdzają się w takich daniach szczególnie dobrze, podobnie zresztą jak bób. Równie trafionym dodatkiem będą również pory, zielony groszek, groszek cukrowy czy cukinia. Ważne, by całości nie gotować zbyt długo. 

Cydr w takich potrawach jest doskonałym zamiennikiem wina. Odpowiada za słodko-kwaskowaty smak i aromat, a przy tym świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Dodaję tylko podstawowe przyprawy, ponieważ zależy mi na zachowaniu naturalnego smaku poszczególnych warzyw. Warto pamiętać o nasionach fenkułu, które zawsze znakomicie pasują do dań z użyciem tego warzywa (nasiona fenkułu znajdziesz na dobrze zaopatrzonych straganach z przyprawami).

Uwagi:

  • Pod wpływem kwasów zawartych w cydrze nasycona zieleń warzyw nieco traci na intensywności, to normalne zjawisko

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 500 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki, czytaj też: Jak gotować i mrozić bób?)
  • 2 małe fenkuły (albo 1 większy)
  • 8 karczochów
  • 6 kwiatów cukinii (najlepiej żeńskich – z małymi cukinkami)
  • 500 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
  • duża garść listków pietruszki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • cytryna
  • oliwa do smażenia

Warzywa duszone w cydrze – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (3 minuty), przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przełóż do miski.
  2. Fenkuł przekrój na pół i odetnij twardą końcówkę, jeśli jest to konieczne; w przypadku małych, młodych sztuk – takich jak sprzedawane w początku sezonu u Majlertów – nie ma takiej potrzeby. Fenkuł cienko posiekaj. Odetnij cukinki od kwiatów, pokrój je na ćwiartki i dodaj do fenkułu. Kwiaty przekrój wzdłuż na połówki i odłóż.
  3. Przygotuj karczochy. Oderwij zewnętrzne liście, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Górną część kwiatu karczocha natrzyj połówką cytryny.
  4. Każdy karczoch przekrój na połówkę i usuń włoskowatą część serca (nie trzeba tego robić w młodych sztukach). Połówki karczochów wkładaj kolejno do miski z zimną wodą i sokiem z jednej cytryny. 
  5. W głębokiej patelni podsmaż karczochy na oliwie, co jakiś czas mieszając (ok. 8 minut), po czym dodaj fenkuł i cukinki. Smaż jeszcze przez kilka minut. 
  6. Dodaj wyłuskany bób i wlej cydr. Płynu powinno być tyle, by zrównał się powierzchnią z warzywami (pamiętaj, że nie gotujesz zupy!). W razie potrzeby dodaj trochę więcej cydru lub wody.
  7. Dodaj przyprawy, przykryj patelnię i duś całość ok. 10 minut. Na 2-3 minuty przed końcem dodaj kwiaty cukinii.
  8. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki i trochę oliwy, wymieszaj.

Sprawdź też:

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Warzywa duszone w cydrze

Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki Cydr Sadowski.