Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców (truskawki, czereśnie, porzeczki).

Złociste gofry jaglane (z czystej mąki jaglanej albo z jej dodatkiem) to gofry idealnie chrupkie w wydaniu gluten free. Dodatkowo, są pyszne również na drugi dzień. Możesz podać je dowolnie – w formie deseru albo na ostro, ponieważ świetnie łączą się z różnymi dodatkami. Wersję pikantną znajdziesz tutaj, a dziś dla odmiany podrzucam wariant na słodko.

Chrupiące gofry na cydrze smakują po prostu nieziemsko. Do ciasta dodaję polski cydr Sadowski z jabłek odmiany Champion, który jest partnerem tego wpisu. Cydr jest półsłodki, dzięki czemu lekko dosładza ciasto, a zawarte w nim bąbelki dodają mu puszystości. Z kolei mąka jaglana nadaje gotowym gofrom fajnej chrupkości i kruchości. Naprawdę trudno im się oprzeć :-)

Uwagi:

  • Najpierw przyrządzam sos, a później piekę gofry. Powód jest prosty: całość smakuje lepiej, kiedy świeżo upieczone gofry są jeszcze ciepłe, a sos przestudzony (odstawiony do ostygnięcia dzięki owocowym pektynom staje się bardziej gęsty)
  • Ciasto na gofry możesz zrobić z czystej mąki owsianej, czystej mąki jaglanej albo ich mieszanki. Mąka ryżowa lub kasztanowa również sprawdzą się świetnie
  • Cydr jabłkowy możesz zastąpić perry, czyli fermentowanym napojem z gruszek
  • Sos owocowy możesz przygotować z dowolnych owoców; użyte przeze mnie truskawki i czereśnie możesz zastąpić dowolnymi innymi owocami (zarówno świeżymi i sezonowymi, jak i mrożonymi), np. agrestem, wiśniami czy rabarbarem. Polecam też przepis na pieczone owoce, które doskonale sprawdzają się w roli sosu

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców – SKŁADNIKI na 6 sztuk:

Gofry

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 200 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu, tu: różowa himalajska
  • 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Sos z sezonowych owoców

  • ok. 600 g truskawek
  • ok. 600 g czereśni
  • kilka łyżek białych porzeczek (zużyłem reszki mrożonych porzeczek z zeszłego roku) – możesz pominąć albo dodać inne owoce
  • garść listków świeżej mięty
  • chlust cydru Sadowski
  • 1/2 ziarenka tonki roztartej w moździerzu lub nieco gałki muszkatołowej, świeżo startej

Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sos: truskawki pokrój na kawałki (nie za małe, podczas duszenia i tak stracą objętość), czereśnie pokrój na połówki i wypestkuj. W głębokiej patelni podduś czereśnie z chlustem cydru, aż zaczną mięknąć. Dodaj truskawki. Duś do uzyskania gęstego sosu, w którym owoce, szczególnie czereśnie powinny pozostać w całości. Na koniec dodaj porzeczki, miętę (odłóż najmniejsze listki), wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj gofry: w misce wymieszaj obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane rozpuść na gorącej patelni i odstaw. W drugiej misce wymieszaj 2 jajka z cydrem do pełnego połączenia składników. Do suchych składników dodaj masę z cydru i jajek oraz roztopione ghee lub masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 10 minut (gofry z dodatkiem cydru szybciej się pieką i nabierają złotego koloru).
  3. Gofry podaj z sosem owocowym i odłożonymi wcześniej drobnymi listkami mięty. Na wierzch zetrzyj trochę tonki lub gałki muszkatołowej. Gotowe!

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze

Gofry na cydrze