Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców (truskawki, czereśnie, porzeczki).
Złociste gofry jaglane (z czystej mąki jaglanej albo z jej dodatkiem) to gofry idealnie chrupkie w wydaniu gluten free. Dodatkowo, są pyszne również na drugi dzień. Możesz podać je dowolnie – w formie deseru albo na ostro, ponieważ świetnie łączą się z różnymi dodatkami. Wersję pikantną znajdziesz tutaj, a dziś dla odmiany podrzucam wariant na słodko.
Chrupiące gofry na cydrze smakują po prostu nieziemsko. Do ciasta dodaję polski cydr Sadowski z jabłek odmiany Champion, który jest partnerem tego wpisu. Cydr jest półsłodki, dzięki czemu lekko dosładza ciasto, a zawarte w nim bąbelki dodają mu puszystości. Z kolei mąka jaglana nadaje gotowym gofrom fajnej chrupkości i kruchości. Naprawdę trudno im się oprzeć :-)
Uwagi:
- Najpierw przyrządzam sos, a później piekę gofry. Powód jest prosty: całość smakuje lepiej, kiedy świeżo upieczone gofry są jeszcze ciepłe, a sos przestudzony (odstawiony do ostygnięcia dzięki owocowym pektynom staje się bardziej gęsty)
- Ciasto na gofry możesz zrobić z czystej mąki owsianej, czystej mąki jaglanej albo ich mieszanki. Mąka ryżowa lub kasztanowa również sprawdzą się świetnie
- Cydr jabłkowy możesz zastąpić perry, czyli fermentowanym napojem z gruszek
- Sos owocowy możesz przygotować z dowolnych owoców; użyte przeze mnie truskawki i czereśnie możesz zastąpić dowolnymi innymi owocami (zarówno świeżymi i sezonowymi, jak i mrożonymi), np. agrestem, wiśniami czy rabarbarem. Polecam też przepis na pieczone owoce, które doskonale sprawdzają się w roli sosu
Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców – SKŁADNIKI na 6 sztuk:
Gofry
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki jaglanej
- 200 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu, tu: różowa himalajska
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Sos z sezonowych owoców
- ok. 600 g truskawek
- ok. 600 g czereśni
- kilka łyżek białych porzeczek (zużyłem reszki mrożonych porzeczek z zeszłego roku) – możesz pominąć albo dodać inne owoce
- garść listków świeżej mięty
- chlust cydru Sadowski
- 1/2 ziarenka tonki roztartej w moździerzu lub nieco gałki muszkatołowej, świeżo startej
Gofry na cydrze z sosem z sezonowych owoców – PRZEPIS:
- Przygotuj sos: truskawki pokrój na kawałki (nie za małe, podczas duszenia i tak stracą objętość), czereśnie pokrój na połówki i wypestkuj. W głębokiej patelni podduś czereśnie z chlustem cydru, aż zaczną mięknąć. Dodaj truskawki. Duś do uzyskania gęstego sosu, w którym owoce, szczególnie czereśnie powinny pozostać w całości. Na koniec dodaj porzeczki, miętę (odłóż najmniejsze listki), wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj gofry: w misce wymieszaj obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane rozpuść na gorącej patelni i odstaw. W drugiej misce wymieszaj 2 jajka z cydrem do pełnego połączenia składników. Do suchych składników dodaj masę z cydru i jajek oraz roztopione ghee lub masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 10 minut (gofry z dodatkiem cydru szybciej się pieką i nabierają złotego koloru).
- Gofry podaj z sosem owocowym i odłożonymi wcześniej drobnymi listkami mięty. Na wierzch zetrzyj trochę tonki lub gałki muszkatołowej. Gotowe!