Ciasto z truskawkami i kruszonką – łatwe, pyszne, kruche, słodkie. Z mąki jaglanej i bez cukru.

Ciasto z mąki jaglanej z truskawkami i kruszonką to moja wersja ciasta Elki, na które podaję przepis zgodnie z Waszym życzeniem. Zmiany w mojej recepturze to a) mąka jaglana zamiast użytej przez Elkę mąki kukurydzianej i b) rezygnacja z cukru na rzecz erytrytolu. Proporcje erytrytolu pozostawiłem bez zmian, czyli dodałem go tyle samo, więc ciasto – choć nie zawiera cukru – jest naprawdę słodkie.

To jeden z tych wypieków, który robi się błyskawicznie i równie szybko piecze. Mikser miesza składniki, Ty robisz kruszonkę, za chwilę na scenę wkracza piekarnik i ciacho ląduje na stole. Jak smakuje? Za dobrze! Mąka jaglana zapewnia złoty kolor i efekt kruchości, masło dodaje kuszącego aromatu, a truskawki słodkiej soczystości. Ostrzegam: to szatański deser. Upieczesz i przepadniesz!

Uwagi:

  • Korzystając z tego przepisu możesz upiec ciasto z dowolnymi owocami, szczególnie polecam wersję z truskawkami i rabarbarem, póki sezon na ten ostatni jeszcze się tli
  • Zamiast mąki jaglanej możesz użyć dowolnej innej mąki bezglutenowej – Elka piekła ciasto z mąki kukurydzianej, dzięki czemu jest jeszcze intensywniej żółte; mąkę kukurydzianą można zastąpić polentą (włoską „kaszką” z mąki kukurydzianej)
  • Wersja z truskawkami i rabarbarem też jest pyszna
  • Jeżeli nie używasz erytrytolu, dodaj cukier, najlepiej kokosowy
  • Nie, tego ciasta nie da się upiec w wersji wegańskiej ;-) Jajka i masło są tu niezastępowalne

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką – SKŁADNIKI na 9 dużych albo 18 małych porcji:

Ciasto

  • 300 g mąki jaglanej
  • 4 jajka (wolny chów, rozmiar L)
  • 140 g zimnego masła (masło może być dowolne – klasyczne, klarowane, ghee)
  • 180 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • wanilia lub ziarenko tonki roztarte w moździerzu (opcjonalnie)

Kruszonka

  • ok. 100-120 g mąki jaglanej
  • 80 g erytrytolu
  • 80 g zimnego masła

Ciasto z truskawkami i kruszonką – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
  2. Mąkę jaglaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  3. Masło zmiksuj z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta (kilka minut na wysokich obrotach – u mnie poziom 8 – w mikserze planetarnym).
  4. Dodaj jajka – stopniowo, po jednej sztuce. Kolejne dodaj wtedy, kiedy poprzednie zostanie wmiksowane w masę.
  5. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (i ewentualnymi przyprawami) i miksuj do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo, nie ma takiej potrzeby. Odstaw.
  6. Przygotuj kruszonkę: składniki kruszonki dodaj do miski i rozkrusz w palcach. Jeżeli konsystencja kruszonki nie będzie wystarczająco sucha, dodaj nieco (1-2 łyżki) mąki jaglanej. Kruszonka powinna kruszyć się w palcach.
  7. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem albo natłuść masłem lub innym tłuszczem, po czym wlej ciasto, na wierzchu ułóż truskawki i posyp całość kruszonką.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut.

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką