Lody z dżemu – najłatwiejsze na świecie.
Lody z dżemu to najłatwiejsza wersja zimnego deseru, jaką możesz zrobić w domu. Technicznie rzecz biorąc, to nie lody, a sorbet (bo śmietanka jest vegan, czyli kokosowa, ale zwykła też może być), i nie z dżemu, a z konfitury (ale dżem też może być). Byle dobry, czyli marki godnej zaufania i o czystym składzie.
Nieco upraszczając można uznać, że pomysł na lody z dżemu bazuje na koncepcji lodów przemysłowych. Gotowy półprodukt, czyli konfiturę, która zawiera owoce, cukier i przyprawy łączy się w procesie domowej produkcji z tym, co doda kremowości, czyli ze śmietanką. Tyle filozofii.
Dobra konfitura wiele upraszcza. Jeżeli wybierzesz słoik o starannie dopracowanej zawartości i niebanalnym smaku, zaoszczędzisz cenny czas, jaki trzeba by przeznaczyć na poszukiwanie idealnej równowagi pomiędzy owocami i dodanymi do nich przyprawami. Konfitura już jest słodka, więc nie musisz dodawać cukru ani innych słodzideł. Podsumowując, potrzebujesz śmietanki, dobrego dżemu albo konfitur i maszyny do lodów. Bez maszyny też można, ale będzie nieco trudniej, a efekt nie aż tak satysfakcjonujący. Tak czy owak, dla wszystkich tych, którzy szczęśliwymi posiadaczami maszynki (jeszcze) nie są, podaję również wariant alternatywny.
Wszystkie trzy smaki są wegańskie i bezglutenowe.
LODY Z DŻEMU – TRZY PRZEPISY:
I. Lody jagodowe z gorczycą
- 200 g śmietanki kokosowej
- ok. 200-250 g konfitury lub dżemu (tu: konfitura jagodowa z gorczycą)
- Konfiturę i śmietankę wymieszaj ręcznie lub zmiksuj na gładką masę w blenderze. Ja mieszam składniki ręcznie w misce, ponieważ nie przeszkadzają mi kawałki owoców i przypraw w gotowych lodach. Tak czy owak, jeżeli używasz konfitur Towary Niezwykłe, musisz liczyć się z tym, że wytwarzane są metodą manufakturową, czyli zawierają nie tylko całe owoce (w tym skórki), ale też pestki i przyprawy. Standardem jest np. wyławianie z jednego słoika 8 goździków w całości. Konfitury są wystarczająco słodkie, dlatego nie ma potrzeby dodawać słodzidła.
- Gotową masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam małej, zgrabnej i poręcznej maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie).
- Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4 razy w odstępach ok. 45-60 min.
II. Lody wiśniowe z imbirem
- 200 g śmietanki kokosowej
- ok. 200-250 g konfitury lub dżemu (tu: konfitura wiśniowa z imbirem)
- Konfiturę i śmietankę wymieszaj ręcznie lub zmiksuj na gładką masę w blenderze. Ja mieszam składniki ręcznie w misce, ponieważ nie przeszkadzają mi kawałki owoców i przypraw w gotowych lodach. Tak czy owak, jeżeli używasz konfitur Towary Niezwykłe, musisz liczyć się z tym, że wytwarzane są metodą manufakturową, czyli zawierają nie tylko całe owoce (w tym skórki), ale też pestki i przyprawy. Standardem jest np. wyławianie z jednego słoika 8 goździków w całości. Konfitury są wystarczająco słodkie, dlatego nie ma potrzeby dodawać słodzidła.
- Gotową masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam małej, zgrabnej i poręcznej maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie).
- Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4 razy w odstępach ok. 45-60 min.
III. Lody gruszkowe z chilli
- 200 g śmietanki kokosowej
- ok. 200-250 g konfitury lub dżemu (tu: konfitura gruszkowa z chilli)
- Konfiturę i śmietankę wymieszaj ręcznie lub zmiksuj na gładką masę w blenderze. Ja mieszam składniki ręcznie w misce, ponieważ nie przeszkadzają mi kawałki owoców i przypraw w gotowych lodach. Tak czy owak, jeżeli używasz konfitur Towary Niezwykłe, musisz liczyć się z tym, że wytwarzane są metodą manufakturową, czyli zawierają nie tylko całe owoce (w tym skórki), ale też pestki i przyprawy. Standardem jest np. wyławianie z jednego słoika 8 goździków w całości. Konfitury są wystarczająco słodkie, dlatego nie ma potrzeby dodawać słodzidła.
- Gotową masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam małej, zgrabnej i poręcznej maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie).
- Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4 razy w odstępach ok. 45-60 min.