Gofry z bundzem i ziołami.

Przywieźliśmy z Podhala wspaniały craftowy bundz, który po sąsiedzku zamówiła dla nas niezrównana Ela. Czterokilogramowe cudo z owczego mleka z wiosennego czerwcowego udoju smakuje po prostu wspaniale. Każdy seromaniak wie, że bundz jest świetny sam w sobie i w zasadzie nie potrzebuje dodatków. Warto jeść go sauté, można dodawać do wszystkiego, a gofry po góralsku mogłyby wyglądać tak: wytrawne ciasto, bundz lub oscypek i zioła z ogrodu. Prosto i konkretnie. Takim śniadaniem można najeść się do kolacji, zaręczam. Co powiedzieliby na to górale? Byliby szczerze zachwyceni, tak przynajmniej mówi Gośka – góralka z krwi i kości ;-)

Uwagi:

  • Zamiast bundza lub oscypka może być oczywiście inny ser, choćby rodzimy twaróg. Albo bardziej fikuśne sery z południa Europy, włoskie, hiszpańskie, francuskie, etc.
  • Ciasto na gofry możesz doprawić dowolnie. Jeżeli chodzi o świeże zioła, dodałem to, co akurat wyrosło w ogrodzie i na tarasie; użyj takich,  jakie masz pod ręką – świetnie sprawdzą się również m.in. kolendra czy bazylia. To samo dotyczy ziół suszonych – użyj takich, jakie masz (ja w zeszłym roku ususzyłem sporo), a jeżeli nie masz żadnych, dodaj świeże, świetnie sprawdzi się m.in. tymianek, majeranek, rozmaryn, etc.
  • Wodę gazowaną możesz zastąpić maślanką, mieszanką wody z maślanką (w dowolnych proporcjach) lub cydrem.

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami – SKŁADNIKI na 4-5 sztuk:

Gofry z mąki z ciecierzycy

  • 200 g mąki z ciecierzycy (to doskonała mąka do wytrawnych gofrów)
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
  • 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • łyżeczka nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kopiasta łyżeczka suszonej werbeny cytrynowej
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Prosta ziołowa sałatka

  • dwie garście rukoli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek mięty, melisy, kocimiętki
  • tłoczony na zimno olej z orzechów brazylijskich (lub inny olej dobrej jakości albo oliwa extra vergine)

Dodatki

  • bundz – podhalański ser z owczego mleka na podpuszczce cielęcej
  • trochę pestek słonecznika

Gofry z bundzem i ziołami – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pozostałe przyprawy i suszone zioła (wszystkie roztarte w moździerzu). Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni i odstaw, by nieco przestygło. 
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą do pełnego połączenia składników.
  3. Do suchych składników dodaj masę z wody i jajek oraz roztopione ghee (lub masło). Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sałatkę z ziół: grubo przesiekaj rukolę i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę i koperek oraz listki pozostałych ziół. Mniejsze listki pozostaw w całości. Dodaj olej tłoczony na zimno (lub oliwę) i wymieszaj.
  6. Gotowe gofry podaj z bundzem, pestkami słonecznika i ziołową sałatką.

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami

Gofry z bundzem i ziołami