Bób z kimchi – wegański, błyskawiczny, pyszny.

Jak smakuje bób z kimchi? Lepiej niż dobrze! Z natury łagodne w smaku zielone fasolki świetnie komponują się z wyrazistymi składnikami, nic więc dziwnego, że tak zgrabnie przyjmują również koreańską kiszonkę, hojnie doprawioną aromatyczną papryką gochugaru.

Bób powinien być ugotowany al dente i obrany ze skórki. W tym przepisie używam domowego kimchi z dyni (Hobak Kimchi), ale możesz sięgnąć po dowolne inne, domowe lub nie (polecam również przepis na kimchi z rzodkiewki oraz z rzodkwi), byle ostre i zrobione jak należy.

Gochugaru to koreańska papryczka chilli, grubo lub średnio mielona, o pięknej intensywnie czerwonej barwie. Bez problemu kupisz ją online lub np. w Hali Mirowskiej (w 1 kg paczkach albo na wagę).

Uwagi:

  • W razie potrzeby użyj mrożonego bobu (Jak mrozić bób?) – bób, w jakiejkolwiek byłby formie, przesmażony z kimchi jest po prostu doskonały,
  • Bób możesz zastąpić mrożonym groszkiem, który sprawdzi się tu równie dobrze,
  • Jak zwykle w przypadku potraw z domowym kimchi, nie dodaję soli – kimchi jest wystarczająco słone i pełni tu funkcję wielowymiarowej przyprawy,
  • Składników nie smażę zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut,
  • Lubimy pikantne potrawy, dlatego dodaję dodatkową łyżeczkę gochugaru, która przy okazji podbija kolory. Dodatkowa porcja ostrości nie jest jednak niezbędna, przypraw całość tak, jak lubisz.

Czytaj też:

Bób z kimchi

Bób z kimchi

Bób z kimchi – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 600 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • ok. 250 g kimchi z dyni (Hobak Kimchi)
  • łyżeczka gochugaru (opcjonalnie) – to koreańskie chilli o dymnym aromacie, w razie potrzeby zastąp zwykłą mieloną chilli
  • duża garść listków świeżej kolendry
  • trochę oliwy extra vergine
  • olej do smażenia

Bób z kimchi – PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć uprzednio ugotowany (3 minuty) oraz obrany ze skórki bób.
  2. Bób przesmaż przez chwilę, po czym dodaj kimchi. Smaż przez kilka minut, w razie potrzeby dodając dodatkową łyżeczkę gochugaru (dla zaostrzenia smaku).
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj.
  4. Podziel na porcje i skrop odrobiną oliwy.

Bób z kimchi

Bób z kimchi