Ciastka z daktyli i orzechów – bez pieczenia, tylko 2 składniki.

Słodki jak toffi świeży daktyl to wspaniały składnik, który sam w sobie jest lepszy niż najlepszy deser, a dodatkowo można z niego wyczarować mnóstwo słodkich przekąsek (sprawdź: świeże daktyle). Wystarczy dodać orzechy lub migdały, w całości lub mielone, wstawić do dehydratora, i gotowe!

Ciastka z daktyli i orzechów, jak wszystkie podobne desery, są naturalnie wegańskie i bezglutenowe. Nie zawierają też dodatku cukru, ponieważ daktyle z natury są bardzo słodkie, a natury poprawiać ani nie trzeba, ani nie wypada ;-) Możesz je przechowywać przez wiele miesięcy, są idealne w podróży, w górach, przed / w trakcie / po treningu, słowem: zawsze i w każdych okolicznościach przyrody.

W razie potrzeby orzechy pekan zastąp dowolnymi innymi orzechami (im bardziej chrupkie orzechy, tym lepiej). Zamiast daktyli możesz użyć suszonych moreli, suszonych śliwek lub nawet rodzynek, uprzednio krótko namoczonych.

Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie.

Czytaj też:

Ciastka z daktyli i orzechów

Ciastka z daktyli i orzechów

Ciastka z daktyli i orzechów bez pieczenia – SKŁADNIKI na ok. 20 ciastek:

  • ok. 400 g świeżych daktyli, waga bez pestek (u mnie: kilkanaście daktyli Medjool)
  • ok. 60 g orzechów pekan (lub więcej, wedle uznania)

Ciastka z daktyli i orzechów bez pieczenia – PRZEPIS:

  1. Daktyle wypestkuj, porwij na kawałki i wrzuć do miski. Zagnieć ręcznie jak ciasto, uzyskując plastyczną i lepką masę. Dodaj pokruszone orzechy i ponownie zagnieć, wgniatając orzechy w „ciasto”, by składniki dobrze się połączyły.
  2. Uformuj „ciasto” w kulę i przełóż na dużą deskę. Rozpłaszcz dłońmi masę na grubość ok. 1 cm (wałkowanie przez papier do pieczenia może być mało efektywne – daktyle bardzo się kleją), wytnij kółka i przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem, która mieści się do dehydratora. Powtarzaj do zużycia całego „ciasta”.
  3. Wstaw blaszkę z ciastkami do dehydratora. Ciastki nie powinny się stykać – powietrze musi przepływać między nimi swobodnie.
  4. Zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni C i susz przez 2 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 50 stopni i susz przez ok. 10-12 godzin.
  5. Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte papierem do pieczenia.
  6. Ciastka możesz przechowywać przez wiele miesięcy.

Ciastka z daktyli i orzechów

Ciastka suszyłem w dehydratorze Zyle Express II. 

Najważniejsze cechy tego modelu to:

  • Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
  • Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
  • Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
  • Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
  • Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
  • Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
  • Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
  • Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
  • Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
  • Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
  • Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).

Ciastka z daktyli i orzechów

Ciastka z daktyli i orzechów

Ciastka z daktyli i orzechów