Sałatka z dzikimi szparagami.

Dzikie szparagi, od dawna popularne na południu Europy, a ostatnio oswajane także u nas, są chrupkie, ostre w smaku i wiotkie jak soliród, dzięki czemu z powodzeniem mogą zastąpić go w kuchni. Dziki szparag, podobnie jak klasyczny, jest świetnym dodatkiem do omletów, jajecznicy, pieczonych warzyw, zup, makaronów, sałatek i tak dalej. Wspaniale smakuje również sauté, krótko podsmażony (jak tutaj). Każdy pomysł na soliród czy szparagi zadziała również na ich dziki odpowiednik.

Sałatka to freestyle, więc w razie potrzeby użyj innych liści, na przykład rukoli, młodego szpinaku, roszponki, musztardowca lub sałaty lodowej. Sałatki takie jak ta komponuję z samych surowych warzyw, dlatego tak ważne jest, by w szczególności szparagi i groszek cukrowy były możliwie świeże i młode – tylko takie są chrupkie, soczyste i wolne od jakichkolwiek włókien. Jeżeli wolisz, szparagi i groszek cukrowy możesz wcześniej zblanszować (ok. 2 minuty), ale bardzo polecam spróbować ich na surowo.

Świeża i soczysta sałatka z surowych warzyw świetnie komponuje się z serem z niebieską pleśnią. Blu del Gregge, przez mocno wyczuwalną w smaku sól i typową goryczkę, najbardziej przypomina Roquefort. Jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, możesz sięgnąć np. po Gorgonzolę Dolce.

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1-2 garście listków portulaki
  • duża garść listków amarantusa
  • 1 mały fenkuł (koper włoski) albo pół większego
  • duża garść rukwi wodnej
  • 12 zielonych szparagów
  • ok. 150 g groszku cukrowego
  • 2-3 żeńskie kwiaty cukinii (z mini cukinkami)
  • pęczek dzikich szparagów (opcjonalnie)
  • duża garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (tu: Basilippo)
  • do podania: miękki ser z niebieską pleśnią (tu: ser z owczego mleka Blu del Gregge Pecorino Erborinato)

Sałatka z dzikimi szparagami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  1. Cienko posiekaj fenkuł i przełóż do miski. 
  2. Odłam zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Surowe szparagi pokrój na ukos w cienkie plasterki (główki pozostaw w całości) i przełóż do miski.
  3. Surowy zielony groszek cukrowy posiekaj dość cienko w podłużne paski i przełóż do miski. 
  4. Odetnij cukinki od kwiatów cukinii i posiekaj je na ukos w cienkie plasterki. Dodaj do pozostałych warzyw, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  5. Na dużych talerzach rozłóż opłukane i dokładnie osuszone liście.
  6. Dodaj wymieszane warzywa z miski. Na wierzchu ułóż po kilka dzikich szparagów oraz połówki kwiatów cukinii. Całość oprósz grubo posiekanymi pistacjami i skrop oliwą.
  7. Sałatkę podaj z miękkim serem z niebieską pleśnią. Owczy Blu del Gregge możesz zastąpić Gorgonzolą lub Roquefortem.

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami

Sałatka z dzikimi szparagami