Soliród z patelni – z czosnkiem i cytryną.

Soliród (zwany też morskim szparagiem) to soczyście zielone i lekko chrupkie jadalne pędy, które porastają wybrzeża mórz i oceanów, m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Można nań trafić również w naszym kraju, ale w Polsce soliród jest pod ochroną. To doskonały dodatek niemal do wszystkiego. Świeże gałązki solirodu mają piękny, intensywnie zielony kolor; we Francji można je kupić także w postaci marynowanej (w słoikach). Jak smakuje soliród? Jak ocean 🙂 Ma świeży, morski, wyraźnie słonawy posmak, co sprawia, że doskonale pasuje między innymi do ryb, jajek, makaronów, risotto.

Soliród z patelni może być samodzielnym lekkim dankiem (my zjedliśmy go na późne weekendowe śniadanie) albo doskonałym dodatkiem, na przykład do dobrej ryby o białym mięsie albo do omletu.

Nie dodaję soli, ponieważ sam soliród z natury jest wystarczająco słony. Wystarczy mu czosnek, skórka z cytryny i odrobina pieprzu łagodniejszej odmiany (jeżeli nie lubisz czosnku – pomiń go).

Nie trzymaj solirodu na patelni zbyt długo – powinien pozostać jędrny i chrupki, ponieważ taki jest najsmaczniejszy. Jeżeli skórkę z cytryny postanowisz zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny pamiętaj, że pod wpływem soku po pewnym czasie soliród zaczyna tracić intensywnie zielony kolor.

Soliród z patelni

Soliród z patelni

Soliród z patelni

Soliród z patelni z czosnkiem i cytryną – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 400 g solirodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 niewoskowana organiczna cytryna
  • oliwa, olej albo ghee / masło klarowane do smażenia
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu timur (pieprz nepalski)

Soliród z patelni z czosnkiem i cytryną – PRZEPIS:

  1. Czosnek obierz ze skórki. Ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na natłuszczonej patelni. Nim się zrumienią, zdejmij czosnek z patelni i dodaj soliród.
  2. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty. Na koniec ponownie dodaj czosnek oraz dopraw pieprzem uprzednio rozgniecionym w moździerzu.
  3. Przełóż soliród na talerze, po czym oprósz skórką świeżo startą z niewoskowanej cytryny. Podawaj od razu.

Sprawdź też przepis na omlet z solirodem.

Soliród z patelni