Soliród z patelni – z czosnkiem i cytryną.
Soliród (zwany też morskim szparagiem) to soczyście zielone i lekko chrupkie jadalne pędy, które porastają wybrzeża mórz i oceanów, m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Można nań trafić również w naszym kraju, ale w Polsce soliród jest pod ochroną. To doskonały dodatek niemal do wszystkiego. Świeże gałązki solirodu mają piękny, intensywnie zielony kolor; we Francji można je kupić także w postaci marynowanej (w słoikach). Jak smakuje soliród? Jak ocean ? Ma świeży, morski, wyraźnie słonawy posmak, co sprawia, że doskonale pasuje między innymi do ryb, jajek, makaronów, risotto.
Soliród z patelni może być samodzielnym lekkim dankiem (my zjedliśmy go na późne weekendowe śniadanie) albo doskonałym dodatkiem, na przykład do dobrej ryby o białym mięsie albo do omletu.
Nie dodaję soli, ponieważ sam soliród z natury jest wystarczająco słony. Wystarczy mu czosnek, skórka z cytryny i odrobina pieprzu łagodniejszej odmiany (jeżeli nie lubisz czosnku – pomiń go).
Nie trzymaj solirodu na patelni zbyt długo – powinien pozostać jędrny i chrupki, ponieważ taki jest najsmaczniejszy. Jeżeli skórkę z cytryny postanowisz zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny pamiętaj, że pod wpływem soku po pewnym czasie soliród zaczyna tracić intensywnie zielony kolor.
Soliród z patelni z czosnkiem i cytryną – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 400 g solirodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 niewoskowana organiczna cytryna
- oliwa, olej albo ghee / masło klarowane do smażenia
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu timur (pieprz nepalski)
Soliród z patelni z czosnkiem i cytryną – PRZEPIS:
- Czosnek obierz ze skórki. Ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na natłuszczonej patelni. Nim się zrumienią, zdejmij czosnek z patelni i dodaj soliród.
- Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty. Na koniec ponownie dodaj czosnek oraz dopraw pieprzem uprzednio rozgniecionym w moździerzu.
- Przełóż soliród na talerze, po czym oprósz skórką świeżo startą z niewoskowanej cytryny. Podawaj od razu.
Sprawdź też przepis na omlet z solirodem.
Nigdy nie trafiłem na soliród w sklepie – jakaś podpowiedź gdzie można go dostać? Właśnie rozpoczynam przygodę z gotowaniem :)