Zielone warzywa z jajkiem.

Najlepsze wiosenne zielone warzywa – szparagi, groszek, bób – podsmażone na maśle i podane z jajkiem w dowolnej formie (poché, sadzone, na miękko, na twardo) to pyszny sezonowy posiłek, który świetnie sprawdza się o każdej porze dnia, od śniadania do kolacji.

Uwagi:

  • Zestaw warzyw i ich proporcje możesz dowolnie modyfikować
  • Warzywa smażę na ghee, ale jeżeli wolisz, użyj oliwy, a jajko pomiń lub zastąp na przykład tofu – w ten sposób przyrządzisz danko w wersji wegańskiej
  • Suszoną papryczkę możesz zastąpić świeżą

Zielone warzywa z jajkiem

Zielone warzywa z jajkiem

Zielone warzywa z jajkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • po 1 dużym jajku (najlepiej z podwójnym żółtkiem) na porcję
  • 300 g bobu, ugotowanego (3 minuty) i obranego ze skórki (może być mrożony – Jak gotować i mrozić bób?)
  • ok. 20 zielonych szparagów
  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • po 1 garści listków (i ew. kwiatków) tymianku, kolendry i mięty
  • czarny lub zielony pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • papryczka piri piri (opcjonalnie); jalapeño też będzie OK
  • ghee lub masło klarowane 

Zielone warzywa z jajkiem – PRZEPIS:

  1. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Pokrój szparagi na ukos w zgrabne kawałki i w głębokiej patelni podsmaż na ghee (przez ok. 2 minuty).
  2. Dodaj bób i groszek oraz pieprz i piri-piri, wymieszaj.
  3. Przykryj pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty – szparagi powinny pozostać chrupkie.
  4. Dodaj posiekane listki mięty i kolendry oraz większość tymianku. Dopraw solą.
  5. W tym czasie na drugiej patelni usmaż na ghee sadzone jajka, pozostawiając płynne żółtka.
  6. Podziel warzywa na porcje, na każdą porcję wyłóż jajko, a na koniec oprósz całość listkami tymianku.

Zielone warzywa z jajkiem

Zielone warzywa z jajkiem