Sernik z Manchego – hiszpański pomysł na słodko-słony deser. Wspaniały!

Prawdziwy, klasyczny sernik bez spodu to jeden z najlepszych deserów, jakie istnieją. Jego apetyczna prezencja, złocisty kolor, wyjątkowa kremowość i bogaty serowy smak sprawiają, że naprawdę trudno mu się oprzeć. Sernik to babcia, ciepło, dom. ​​I najlepsza, domowo-deserowa tradycja. 

Dzisiejszy przepis na sernik jest inny niż wszystkie, ponieważ to hiszpański patent na słodki sernik z Manchego. Nie jednoznacznie wytrawny, jak kilka innych serników, na które przepisy znajdziesz tutaj, ale słodki sernik przełamany wyraźnie słoną nutą. Sernik z Manchego to najlepsza tradycja i innowacja w jednym. Z jednej strony, mamy tu komplet typowych składników (ricotta lub twaróg, śmietana, jajka, słodzidło i odrobina skrobi), a z drugiej dojrzały i słony owczy ser Manchego, który wznosi ów niecodzienny serowy cud na wyższy poziom abstrakcji. Sernik z Manchego smakował nam bardziej niż bardzo, więc na pewno trafi na stół jeszcze niejeden raz.

Cały świat wie, że Hiszpanie umieją w serniki, więc radzę nie zwlekać. Są rzeczy, których odkładać nie warto. Kilka sezonów temu hitem netu stał się baskijski spalony sernik, dziś pora na sernik z Manchego!

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego – SKŁADNIKI na 8-10 porcji: 

(tortownica o średnicy 20 cm)

  • 350 g Manchego Curado DOP lub innego podobnego sera, bez skórki, dość drobno startego
  • 400 g ricotty (tłusty mielony twaróg też będzie OK)
  • 85 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g śmietany (ok. 20-30% tłuszczu)
  • 6 jajek (zerówki, wolny chów)
  • 200 g erytrytolu (albo cukru kokosowego)
  • kilka łyżeczek dowolnej konfitury na wierzch sernika (u mnie: z gorzkich pomarańczy)

Sernik z Manchego – PRZEPIS: 

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
  2. Manchego zetrzyj na dość drobnej tarce i przełóż do miski. Dodaj jajka, ricottę (lub twaróg), słodzidło, śmietanę i skrobię. Wymieszaj ręcznie lub w mikserze planetarnym (ja mieszam/ucieram ręcznie w dużej misce), tak by uzyskać masę bez większych grudek.
  3. Tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica – 20 cm) wyłóż pergaminem i natłuść masłem. Przełóż do niej masę na sernik, po czym wstaw do piekarnika i piecz ok. 60-65 minut na środkowym poziomie (grzanie góra-dół) w temperaturze 180 °C bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Sernik jest gotowy, gdy ładnie się zrumieni. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. Przed podaniem na wierzch wyłóż konfiturę. Idealna byłaby konfitura z pigwy lub nawet z pigwowej galaretki, ale membrillo zniknęła razem z serami, więc zastąpiłem ją konfiturą z gorzkich pomarańczy.
  5. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego

Sernik z Manchego