Ziemniaki ze szparagami i jajami bażanta.

Prosta sezonowa sałatka na ciepło z pieczonych młodych ziemniaków, zielonych szparagów i bażancich jajek ugotowanych poché. Takie talerze służą jednemu – rozkoszowaniu się smakiem najlepszych składników, na które właśnie nadszedł czas.

Bażancie jaja, choć – podobnie jak gęsie czy kacze – traktowane często jako dość niszowe, możesz przyrządzać w taki sam sposób, jak każde inne jaja. Omlet, jajecznica, poché, sadzone, gotowane na miękko lub na twardo. Jajko bażanta jest dwa razy mniejsze od jajka kurzego i dwa razy większe od przepiórczego. Skorupka przybiera zwykle jedną z kilku barw w różnie nasyconych odcieniach – od popielatej, przez akwamarynę i zieleń, po kawową. Są bogatym źródłem aminokwasów, białka, witamin i minerałów, a ugotowane w koszulkach mają delikatną, kremową konsystencję i bogaty smak. Jeżeli nie masz gdzie zaopatrzyć się w bażancie jaja, zastąp je kurzymi; najważniejsze, by podać je z lekko płynnym żółtkiem (gotowane lub np. sadzone – jak chcesz).

Pod koniec pieczenia ziemniaki rozgniatam, ponieważ dzięki temu nabierają dodatkowej chrupkości i są jeszcze smaczniejsze. W miarę możliwości użyj trochę większych sztuk młodych ziemniaków, które wystarczy tylko wyszorować. Marynowana czerwona cebula to opcja, ale moim zdaniem o niebo lepsza od surowej. Zdecydowanie wolę ją w takiej postaci; smak cebuli łagodnieje, dzięki czemu nie przytłacza ona szparagów ani jajek. Pistacje, jak zawsze, świetnie uzupełniają całość.

Ziemniaki ze szparagami z jajami bażanta

Ziemniaki ze szparagami z jajami bażanta

Ziemniaki ze szparagami i jajami bażanta – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • ok. 20 zielonych szparagów
  • 2 małe czerwone cebule
  • 5-6 jaj bażancich
  • sok z 1-2 limonek (lub cytryn)
  • trochę listków tymianku
  • garść pistacji (lub innych orzechów)
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu i nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Ziemniaki ze szparagami i jajami bażanta – PRZEPIS:

  1. Pokrój cebulę w cienkie piórka, przełóż do miseczki, wlej sok z limonki (lub cytryny) i odstaw na co najmniej 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Wyszorowane i osuszone ziemniaki przełóż do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sól, czarny pieprz i nasiona fenkułu (wszystko roztarte w moździerzu). Wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut lub nieco dłużej, aż ziemniaki zmiękną. 
  5. Wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie rozgnieć wszystkie ziemniaki tak, by pozostały w całości. Dodaj na blachę szparagi pokrojone na połówki. Wstaw całość do piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Pod koniec pieczenia warzyw ugotuj jajka poché (w koszulkach). Zagotuj wodę w płaskim rondlu, po czym ostrożnie, kolejno wbijaj jaja bezpośrednio do wrzątku (możesz też rozbić je pojedynczo do osobnych miseczek/filiżanek i jedna po drugiej wlewać do wrzącej wody). Gotuj 3 minuty (zobacz).
  7. Przełóż ziemniaki i szparagi na duży talerz, dodaj zamarynowaną wcześniej czerwoną cebulę i dopraw całość sokiem z cytrusów po marynowaniu. Dodaj jajka w koszulkach, posyp listkami (i kwiatkami) tymianku, grubo posiekanymi pistacjami oraz skrop oliwą.

Ziemniaki ze szparagami z jajami bażanta

Ziemniaki ze szparagami z jajami bażanta