Sbriciolata z truskawkami – super łatwe ciasto z kruszonki.
Sbriciolata z truskawkami („sbriciolata alle fragole” – dosł. „kruszony z truskawkami”) to niezawodny włoski patent na banalnie proste ciasto z kruszonki, z podwójnym nadzieniem z soczystych owoców i kremowej ricotty. Czas przygotowania placka jest krótszy niż krótki – łącznie z pieczeniem zajmie Ci nie więcej niż 60 minut.
Możesz użyć dowolnych małych, miękkich owoców oraz absolutnie dowolnej mąki (każdej bezglutenowej lub pszennej – w zależności od preferencji). Sbriciolata szczególnie dobrze przyjmie klasycznie letnie polskie owoce: truskawki (tutaj znajdziesz więcej przepisów), jagody, maliny, borówki, agrest czy porzeczki. W każdej wersji smakuje jak marzenie, spróbuj koniecznie!
Sbriciolata z truskawkami – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:
(prostokątna forma do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm lub okrągła forma do tarty o średnicy ok. 26-28 cm)
Kruszonka
- 500 g mąki owsianej bezglutenowej (lub dowolnej innej, również orzechowej)
- 170 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 110 g oliwy, oleju lub masła
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli roztartej w moździerzu
- skórka z jednej organicznej cytryny (opcjonalnie)
Krem z ricotty
- 600 g ricotty (lub zmielonego twarożku)
- 100 g erytrytolu
- jajko (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 1 ziarenko tonki, roztarte w moździerzu albo 1-2 laski wanilii
Truskawki
- 600 g truskawek
- 50 g erytrytolu
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Sbriciolata z truskawkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
- Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę, jajka, oliwę, słodzidło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
- W misce wymieszaj ricottę z jajkiem, słodzidłem i ewentualnymi przyprawami, do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
- Przygotuj owoce: umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce w plasterki. Dodaj słodzidło, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj łyżką i odstaw na kilka minut.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wsyp na dno trochę więcej niż połowę (około 3/5) kruszonki, wyrównaj. Na kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z ricotty i rozprowadź po całej powierzchni. Na krem z ricotty wyłóż przygotowane wcześniej truskawki i rozprowadź po całej powierzchni. Owoce przykryj pozostałą kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180 °C przez około 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź w formie, podziel na porcje i podawaj ze świeżymi truskawkami. Placek możesz oprószyć cukrem pudrem.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Więcej kolorowych, sezonowych przepisów na każdą porę roku znajdziesz na przepisy.pl