Farinata jak łąka.
Farinata-łąka to nic innego jak bezglutenowa wersja „meadow focaccia”. W wolnym tłumaczeniu: pyszny chlebek pełen ziela. Wegański, ponieważ pieczony tylko z oliwy, mąki i wody. Dymka i chilli nieco zjarane, ale to nic! Grunt, że możemy pokazać tu efekt finalny bez większego wstydu i wymysłów w stylu „zniknęła tak szybko, że aż nie zdążyliśmy zrobić zdjęć!” ;-)
Farinata jak łąka – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:
- 4 szklanki mąki z ciecierzycy (odmierzam przy użyciu szklanki o pojemności 200 ml)
- 16 łyżek oliwy extra vergine
- 4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- sól morska, roztarta w moździerzu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonej szałwii
- dodatki: pomidorki koktajlowe, bób, rzodkiewki, czerwona cebula, chilli, szczypiorek, dymka, zielone szparagi, rabarbar, kolendra, tymianek, majeranek, etc.
Farinata jak łąka – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę z ciecierzycy, po czym stopniowo dodaj wodę, jednocześnie mieszając składniki. Dodaj połowę oliwy (8 łyżek) i przyprawy. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego (zobacz).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny lub nieco dłużej.
- Przygotuj dodatki: umyj i pokrój je tak, by za chwilę sprawnie skomponować z nich „łąkę” lub inny obrazek.
- Wstaw do piekarnika naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach ok. 25 x 30 cm). Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C.
- Do odstawionego wcześniej ciasta dodaj pozostałą oliwę (8 łyżek) i wymieszaj.
- Wyjmij naczynie z rozgrzanego piekarnika, natłuść je odrobiną oliwy i wlej ciasto. Ułóż dodatki w dowolny sposób. Jeżeli któryś ze składników „zatonie” (np. bób), dodaj kolejny. W farinacie nic nie ginie ;-)
- Wstaw placek do piekarnika na ok. 30-35 minut; czas pieczenia każdorazowo zależy od grubości placka, im jest cieńszy, tym krócej się piecze. By wierzch nie spiekł się nadmiernie, na ostatnie kilka minut możesz przykryć farinatę folią aluminiową.
- Upieczoną farinatę odstaw na 10 minut, by nieco odpoczęła.
- Placek jest bardzo sycący. Każda farinata smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przechowywać ją w lodówce do 4 dni. Podzielona na małe porcje doskonale sprawdza się jako bezglutenowy śniadaniowy zamiennik pieczywa.