Tarta z bobem.
Tarta z bobem to przepis, który świetnie sprawdza się w końcówce sezonu na bób, kiedy zielone fasolki nie są już tak młode, ładne i soczyście wybarwione jak na początku lata. Tarta smakuje wybornie, zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego spokojnie możesz podwoić proporcje i upiec ją w większej formie albo przyrządzić od razu dwie sztuki, w sam raz na rodzinny obiad.
Jako farszu możesz użyć zarówno bobu świeżego (uprzednio ugotowanego i obranego ze skórki), jak i mrożonego (Jak mrozić bób?). Jeżeli zamrozisz bób zgodnie z moimi wskazówkami, przed dodaniem do tarty wystarczy go rozmrozić, bez potrzeby dodatkowego gotowania. Jeżeli chodzi o ser, sprawdzi się każdy, który ładnie się topi.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.
Tarta z bobem – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Plus:
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)
Na nadzienie:
- ok. 500 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 100 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (tu: Sao Joao z Pico)
- 250 ml śmietany (30% tłuszczu, użyłem takiej)
- 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- 1 łyżeczka białego pieprzu Penja, rozgniecionego w moździerzu
- kwiatki musztardowca do dekoracji (opcjonalnie)
Tarta z bobem – PRZEPIS:
- Ugotuj bób i obierz ze skórki (Jak gotować bób, żeby go nie przegotować).
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym (lub masłem).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wysyp bób (zobacz) i zalej go kremem. Wierzch posyp świeżo startym serem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 30 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła (zobacz). Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest pyszna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia – bez podgrzewania).