Tarta z bobem.

Tarta z bobem to przepis, który świetnie sprawdza się w końcówce sezonu na bób, kiedy zielone fasolki nie są już tak młode, ładne i soczyście wybarwione jak na początku lata. Tarta smakuje wybornie, zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego spokojnie możesz podwoić proporcje i upiec ją w większej formie albo przyrządzić od razu dwie sztuki, w sam raz na rodzinny obiad.

Jako farszu możesz użyć zarówno bobu świeżego (uprzednio ugotowanego i obranego ze skórki), jak i mrożonego (Jak mrozić bób?). Jeżeli zamrozisz bób zgodnie z moimi wskazówkami, przed dodaniem do tarty wystarczy go rozmrozić, bez potrzeby dodatkowego gotowania. Jeżeli chodzi o ser, sprawdzi się każdy, który ładnie się topi.

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

Tarta z bobem

Tarta z bobem

Tarta z bobem

Tarta z bobem – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:

Na kruche ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Plus:

  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)

Na nadzienie:

  • ok. 500 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 100 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (tu: Sao Joao z Pico)
  • 250 ml śmietany (30% tłuszczu, użyłem takiej)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu Penja, rozgniecionego w moździerzu
  • kwiatki musztardowca do dekoracji (opcjonalnie)

Tarta z bobem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób i obierz ze skórki (Jak gotować bób, żeby go nie przegotować).
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym (lub masłem).
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  7. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu.
  8. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wysyp bób (zobacz) i zalej go kremem. Wierzch posyp świeżo startym serem.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 30 minut.
  10. Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła (zobacz). Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest pyszna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia – bez podgrzewania).

Tarta z bobem

Tarta z bobem

Tarta z bobem